Diyarbakır'da veteriner hekim, yangın bölgesinden seslendi
Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan ve 66 kilometrelik alanda etkili olan yangında 505 hayvan telef oldu, 214 hayvan ise yaralandı.
Diyarbakır ile Mardin arasındaki bölgede çıkan yangına dair paylaşılan son bilgilere göre 6 kişi yaşamını yitirdi ve 10’u ağır 44 kişide yaralandı.
Yurttaşların yanı sıra yangından yüzlerce hayvan da etkilendi. 10’u Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası’ndan olmak üzere Dicle Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Mardin bölgesinden toplamda yaklaşık 50 veteriner hekim hayvanlar için yangın bölgesine gitti.
Yangın bölgesinde bulunan Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muhammed Ali Süleymanoğlu, Sur Ajans’a konuştu.
BAKANLIĞA ÇAĞRI: AFET HALİ İLAN EDİLMELİ
Tarım ve Orman Bakanlığı’na geçimini hayvancılık ile sağlayan yurttaşların mağduriyetinin giderilmesi çağrıda bulunan Süleymanoğlu, “Tarım ve Orman Bakan Yardımcısının bugün veya yarın bölgeye gelecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bir çağrımız var. Bu durum için ‘afet’ ilan edilmeli ki sürü bazlı bir değerlendirme yapılması gerekiyor. Ki hayvan sahiplerinin ekili alanları zaten yangın nedeniyle yok oldu. Daha büyük zararlara neden olmamak için yetkililerin buna dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
‘504 ÖLÜ, 214 YARALI VAR’
Resmi tutanaklara yansıyan son durumu paylaşan Süleymanoğlu, şuana kadar 504 hayvanın telef olduğunu ve 214 hayvanın ise yaralandığını söyledi.
“504 ölü, 214 yaralı var. Tabi bu rakamlar resmi tutanaklara yani Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı personeller tarafından raporlaştırıldı. Bizimle paylaşılan bu rakamlar en son tutulan tutanaklara geçen rakamlardır.”
‘2 EŞEK İLE 1 KÖPEK DİYARBAKIR’DAKİ BARINAĞA SEVK EDİLDİ’
2 eşek ile 1 köpeğin Diyarbakır’daki barınağa sevk edildiği bilgisini paylaşan Süleymanoğlu, durumu ağır olan küçükbaş ile büyükbaş hayvanların ise kesim için Diyarbakır’daki et kurumuna kesim için sevk edildiğini belirtti.
‘AĞIR YARALI HAYVANLAR FAZLA EZİYET ÇEKMESİN’
Bölgede tedavi sürecinin şu anlık tamamlandığını bildiren Süleymanoğlu, durumu ağır ve tedaviye cevap veremeyecek durumda olan hayvanlar için et kurumuna da çağrıda bulundu.
“Durumu normal olanların tedavileri yapıldı. Şu anda hayvanların tedavileri tamamlanmış durumda.
Şu an yangın bölgesinde bekleyişimizi sürdürüyor. Tedaviye cevap veremeyecek yani ağır yaralı hayvanlar, kesim için Et Kurumu’na sevk edildi, o hayvanlar şu an kesim için bekletiliyor. Et Kurumu, henüz bölgeye gelmiş değil. Bu hayvanların bir an önce sevk götürülmesi gerekiyor ki fazla eziyet çekmesinler.
Buradan et kurumuna gönderilen hayvanlara ticari gözle bakılmaması gerekiyor. Sadece etleri değerlendirilirse, zorda olan hayvan sahipleri ekonomik olarak daha da güçlük çekmiş olur.”