AMİDA HABER- Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen eski Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne dair 10. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın karar duruşmasında mahkeme 3 polis için beraat kararı vermişti.
Mahkeme gerekçeli kararında “Elçi’nin ölümüne sebebiyet veren ölümcül atışın kim tarafından gerçekleştirildiği hususunda tereddüttün hasıl olduğunu” savunmuştu.
Elçi’nin avukatları karara itiraz etmişti
Türkan Elçi, Elçi’nin kardeşleri Ömer Elçi, Mehmet Elçi ile Diyarbakır Barosu ve Türkiye Barolar Birliği, yerel mahkemenin kararını istinaf ederek bir üst mahkeme olan Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı.
Mahkeme reddetti
İstinaf başvurusunu değerlendiren Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, karara karşı yapılan istinaf taleplerini esastan reddetti.
‘Beraat hükümlerinin esasının incelenmesine’
Kararın gerekçesinde, olay günü görevli olan polisler görevleri nedeniyle yargılandıkları ancak 4483 sayılı yasa kapsamında soruşturma izni alınmadan kamu görevlisi olan sanıklar hakkında dava açıldığı kaydedildi. Sanıklar lehine olan bu kurala uyulmadan sanıklar hakkında yargılama yapılmasının, bizatihi bu sebebe dayanılarak beraat hükümlerinin bozulması için katılan tarafa hak vermeyeceği ve katılan tarafın istinaf başvurusunun da bu yönde olmadığı için beraat hükümlerinin esasının incelenmesine karar verildiği belirtildi.
İstinaf başvurusunun reddine
Yargıtay'a temyiz yolu kapalı olan kararın devamında Mahkeme şu tespit ve iddialarda bulunuldu: Yargılama sürecini yansıtan tutanaklar ve belgelere göre ilk derece mahkemesinin kararında veya gerekçesinde usule veya esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, hukuka uygun bir şekilde elde edilen delillerde veya işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, duruşmaların usule uygun şekilde yapıldığı, ceza yargılamasının asli süjesi olan tüm tarafların aşamalardaki iddia ve savunmalarının, somut delillerle karşılıklı olarak değerlendirilip gerekçesiyle karara bağlandığı, suçlamaya konu fiilin sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle sanıklar hakkında ayrı ayrı verilen beraat hükümlerinin görüntüler, bilirkişi raporları, uzmanlık raporları, tanık ifadeleri ve tutanaklarla uyumlu olduğu, ayrıntılı bir gerekçeyle açıklanan hükümde ve hüküm alma sürecinde hukuka aykırı yönler bulunmadığı anlaşılmakla CMK'nın 280/1-a maddesinin ilk cümlesi uyarınca katılan tarafın istinaf başvurusunun esastan reddine.”
Yargıtay yolu kapandı
Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre taksirle işlenen ve beş yılın altında olan cezalar için Yargıtay temyiz yolu kapalı olduğu için Tahir Elçi cinayeti davasında yargılanan polisler hakkında temyiz yolu kapanmış oldu.