AMİDA HABER- Dünyanın en uzun nehirlerinden biri olan Dicle Nehri son yıllarda iklim değişikliği ve kuraklık yüzünden suyunun azalması, akıtılan kanalizasyon suları ve atılan çöplerle aşırı kirlenmesine rağmen çevresine bereket saçmaya devam ediyor.
Diyarbakır yakınlarındaki Hevsel Bahçelerinden geçen Dicle Nehri, bir yandan tarımsal sulamada kullanılarak birçok ürünün yetişmesine yardımcı olurken diğer yandan nehir suyunda yetişen başta balıklar olmak üzere su ürünleriyle de çevresinde yaşayan insanların beslenme ihtiyacını da karşılıyor.
Dicle Nehri’nde yakalandı
40 balık türünün yaşadığı Dicle Nehri’nde son yıllarda sazan balıklarının sayısı arttı. Cihan Kaplan adlı bir balıkçı, kilolarca ağırlıkta olan iki sazan balığı avladı. Kirlilik nedeniyle kurumlara çağrıda bulunan Kaplan, “Nehirdeki canlıların hayatlarını sürdürebilmeleri ve çoğalması için nehir suyunu temiz tutmamız ve kirletmememiz gerekir" dedi.
UNESCO listesinde bulunuyor
Türkiye ve Ortadoğu’nun en önemli su kaynaklarından biri olan Dicle Nehri hem balık çeşitliliğine hem de Dünya UNESCO mirası listesindeki Hevsel Bahçelerinde onlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Kapak Fotoğrafı: Mehmet Masum SÜER