Diyarbakırlı Engelli vatandaşlardan siyasi partilere çağrı: Biz de varız!

2024 yerel seçimleri öncesinde Diyarbakır’daki engelli vatandaşlar "Biz de varız" dedi. Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdülmecit Yılmaz, “Ulusal ve yerel meclislerde engelli temsili olmadan engelli sorunları çözülemez. Karar süreçlerinde hak sahibi olmak istiyoruz” dedi.

Diyarbakırlı Engelli vatandaşlardan siyasi partilere çağrı: Biz de varız! 2024 yerel seçimleri öncesinde Diyarbakır’daki engelli vatandaşlar "Biz de varız" dedi. Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdülmecit Yılmaz, “Ulusal ve yerel meclislerde engelli temsili olmadan engelli sorunları çözülemez. Karar süreçlerinde hak sahibi olmak istiyoruz” dedi.

Türkiye’de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde, engelli vatandaşlardan siyasi partilere “Biz de varız” çağrısı geldi. Milyonlarca engelli birey; şehir, ilçe ve köy meclislerinde temsil edilip, sorunlarının çözümünde bizzat söz sahibi olmak istiyor. 9. Köy’den Serhat Yetüt’e konuşan Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdülmecit Yılmaz, 9. Köy’e yaptığı açıklamada “Ulusal ve yerel meclislerde engelli temsili olmadan engelli sorunları çözülemez. Karar süreçlerinde hak sahibi olmak istiyoruz” dedi.

‘Engellileri yok sayan yaklaşım…’

Engelli vatandaşların, kendi yaşamları hakkında karar alma süreçlerini yönetmeye talip olduklarını vurgulayan Yılmaz, “Engellileri yok sayan yaklaşım toplumun bir bütününü yok saymaktadır” diye konuştu. Seçim sürecinde engelli temsilinin de olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz şöyle konuştu:

“31 Mart 2024 yerel seçimlerine doğru giderken neredeyse istisnasız tüm siyasi partilerin 10 milyon engelli vatandaşı yok sayan politikalarda ısrar ettiğine tanık oluyoruz. Erişilebilir kentler için çok önemli rol ve görevleri yerine getirmesi gereken yerel yönetimlerin, kimler tarafından nasıl idare edileceğini belirleyecek olan bu seçimler, biz engelliler için de çok önemlidir. Yaşadığımız şehirlerin yollarını, kaldırımlarını, geçitlerini, alt-üst geçitleri, bina girişlerini, parklarını ve tüm sosyal mekânlarının erişilebilir hale dönüştürmesi gereken kararların, engellilerin katılımıyla alınması gerekmektedir. Engelli vatandaşlar vardır ve kendi yaşamları hakkında karar alma süreçlerini yönetmeye taliptir. Engellileri yok sayan yaklaşım, toplumun bir bütününü yok saymaktadır. Siyasi partiler, engellilerin kendi yaşamları üzerinde karar alma süreçlerine katılmalarını engellememelidir.”

‘Engelli temsili olmadan engelli sorunları çözülemez’

Yılmaz, engelli toplumunun yaşadığı sıkıntıların ancak ulusal ve yerel meclislerde temsil edilmeleri ile çözülebileceğine vurgu yaptı:

“Biz engelliler, ulusal ve yerel yönetimlerde engelli temsilinin hem demokratik bir hak olduğunu ifade ediyor hem de Türkiye’de toplumsal bir sorun olan engellilik meselesinin çözümü için bunun ön koşul olduğunu biliyoruz. Ulusal ve yerel meclislerde engelli temsili olmadan engelli sorunları çözülemez. Bu durumun sonlandırılması ve engellilerin çözüm bekleyen sorunları için, işin öznelerinin dahil olduğu karar alma süreçlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Demokrasinin gereği olarak engelliler yerel yönetimlerde temsil edilmelidir. Herhangi bir yerde belediye başkanlığı/eş başkanlığı için veya belediye meclis üyeliği için engelli temsiline alan açmamış tüm siyasi partiler, engelli sorununa dair tutarsız ve samimiyetsiz bir politika içinde olacaktır.”

‘Engelli bireyler göz ardı ediliyor’

Diyarbakır’daki engelli bireylerin yaşadığı sıkıntılara değinen Bedensel Engelliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Askan ise yaşanan durumu şu sözlerle anlattı:

“Daha önce valilikten aldığımız bilgilere göre 125 bini aşkın engelli birey Diyarbakır’da yaşıyor. Bu bireylerin yerel yönetimlerle yaşadığı sıkıntılar bulunuyor. 21. yüzyılda hala bir ülkede engelli bireyler rahat ulaşım sağlayamıyor, sağlıklı ve güvenli bir şekilde hareket edemiyor. Yeni yapılan mimari yapılarda engelli bireyler göz ardı ediliyor. Diyarbakır’da mahalle ve sokak aralarındaki yollarda, rampalarda, kaldırımlarda ve basamaklarda engelli bireylerin yaşamını daha da zor hale getiren bir yapılanma mevcut. Yerel esnaf tarafından engelli yolu işgal ediliyor, kazalar meydana geliyor. Kimi şehir içi otobüsler durakta engelli bireyleri gördüklerinde bindirmemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Yerel yönetimler bu konuyla ilgili caydırıcı önlemler almalı. Biz bu haksızlığı kabul edemeyiz.”

Engellilerin yaşadıkları bu sıkıntılar konusunda ilgili yerlere sürekli başvurularda bulunduklarını ancak buna rağmen sorunların devam ettiğini de söyleyen Askan, “Bu konuda ilgili yetkililer, duyarsız olmaktan yana tutum sergiliyorlar. Bu sıkıntılarımızın, zorluklarımızın bir an evvel giderilmesi konusunda yardım talep ediyoruz” dedi.

“Engelli toplumuna siyasette yer açsınlar”

Diyarbakır’daki yerel yönetimlerde engelli bireylerin sorunlarını çözebilecek bir temsiliyetin olması gerektiğini vurgulayan Askan, siyasi parti yetkililerinin engelli toplumuna karşı duyarsız kalışına tepki gösterdi:

“Diyarbakır’da siyasi parti ve yerel yönetimlerin engelli toplumuna karşı duyarsız tutum sergilemesinden dolayı çok dertliyiz. Hiçbir zaman kapımızı çalmadılar, sorunlarımızı dinlemediler. Diyarbakır’daki siyasi parti temsilcileri randevu taleplerimizde bile bize geri dönmüyorlar. Bizi sürekli unutuyorlar. Siyasi partilere bir çağrıda bulunuyoruz. Biz engelli toplumuna siyasette yer açsınlar. Bu insanları sorunlarına çözüm üretebilecek, dayanışmayı arttırabilecek bir temsiliyetin yerel yönetimlerde bulunması bir ihtiyaçtır, zorunluluktur. Diyarbakır’da siyasi parti ve yerel yönetimlerini, engellilere yönelik engellerin kaldırılması konusunda duyarlılığa davet ediyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri