AMİDA HABER- Ekonomik kriz ve artan maliyetler, Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da küçük esnafı zor durumda bıraktı. Diyarbakır’da 2004 yılında bin 327 esnaf kepenk kapattı. Maliye Bakanlığı, vergi kaçağını önlemek için Nisan ayında yönetmelik değişikliğine gitti. Böylece IBAN yoluyla ödeme alan işletmelere cezai yaptırımlar uygulamaya başladı. Bu düzenleme nedeniyle müşterinin IBAN ile ödeme talepleri esnaf tarafından geri çevriliyor. Cebinde destelerle nakit para ile dolaşmak istemeyen müşteriler ile esnaf arasında zaman zaman gerilim çıkıyor.
Çareyi yazı asmakta buldu
Bağlar İlçesi’nde kuaförlük yapan Doğan Ayrıç, IBAN ödemesi ve veresiye teklifleri ile baş edemeyince dükkanına “IBAN ve veresiye teklif etmeyin” yazısı asmak zorunda kaldı. Amida Haber’e konuşan Ayrıç, “Herkes cebinde para taşımıyor, IBAN’ınıza parayı atalım diyorlar. Bizde yeni yasalara uymak için müşterilerin bu sözlerine hayır olmaz diyoruz. Maliyenin yeni getirdiği yönetmelikle para cezası ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Her gün bu sorunlarla karşılaşıyoruz, çareyi yazı yazarak aştık” dedi.
‘Borçla oldu mu bizleri kurtarmıyor’
Ayrıç, ekonomik krizin ve nakit sıkıntısının hem vatandaşları hem de esnafı zorladığını belirterek şunları ekledi: “Bulunduğumuz konum itibariyle Bağlar, maddi durumu düşük aileler çoğunlukta. Onun için veresiye ile tıraş olmak için gelen çok olunca çareyi onu da yazıya dökerek astık. Vatandaşı da iyi anlıyoruz, sıcak para kimsede yok ama bizde burada hem kalfa hem işçi hem de kira veriyoruz. Borçla oldu mu bizleri kurtarmıyor ondan veresiye ile tıraş yapamıyoruz.”