Diyarbakırlı kadınlar mutfak yarışında: Kim kazanacak?

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) öncülüğünde düzenlenen "NEET Kadınların İş Gücü Piyasasında Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında gastronomi yarışması gerçekleştiriyor.

AMİDA HABER - Sabancı Vakfı tarafından desteklenen, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi Hibe Programı kapsamında desteklenen projede, Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde yöresel ürünlerden yeni reçete geliştirme yarışması düzenleniyor.

Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen yarışmada, yöresel ürünlerle yeni tarifler geliştirilmesi hedefleniyor. DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Tayınlamak, iki yıldır eğitim ve istihdam dışındaki gençlere yönelik çalıştıklarını, özellikle genç kadınları destekleyen projelere öncelik verdiklerini ifade etti. Tayınlamak, yarışmanın iki ana amacının olduğunu belirterek, ilk amacın yöresel ürünlerden yeni tarifler oluşturmak olduğunu söyledi. Tayınlamak: “Öncelikle Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde ilimize özgü yöresel ürünlerden yeni reçeteler sunmak istiyoruz. Bu yeni bir lezzet reçetesi olabileceği gibi satışa sunabileceğimiz ve kendi sunumlarımızda kullanabileceğimiz bir ürün de olabilir. Bunun için belirlediğimiz yöresel ürünler: Çermik Biberi, Menengiç, Meşe Palamutu, Kişniş, Lice Domatesi, Reyhan, Zahter, Diyarbakır Karpuzu, Meyan Kökü, Boğazkere üzümü ve Diyarbakır’a özgü diğer üzüm çeşitleri. Bu ürünlerden en az biri taze, kurutulmuş ve farklı şekillerde işlem görerek saklanmış şekilde kullanılabilir yeni bir ürün veya lezzet reçetesi hazırlanabilir. Hali hazırda kış hazırlıkları kapsamında bu ürünler kullanılarak hazırlanan ürünleri de yarışma kapsamında kabul ediyoruz” diye konuştu.

'Genç kadınlarımızın başvurularını bekliyoruz'

Yarışmanın diğer amacının, gastronomi alanında üretim yapmak ve esnek çalışma imkânlarıyla ekonomik gelir elde etmek isteyen genç kadınları desteklemek olduğunu belirten Tayınlamak, şöyle konuştu: “Gastronomi merkezimizde eğitimlerimizden yararlanan kadınlar ile çalışıyoruz. Tüm etkinliklerimizde yerel şeflerimiz ile birlikte eğitimlerimizden yararlanan genç kadınlar yöresel lezzetleri üretiyorlar. Bu şekilde kendilerini oldukça geliştirdiler ve tescilli lezzetlerin üretiminde merkez bünyesinde bir noktaya geldik. Şimdi yine genç kadınların bu alandaki yenilikçi çalışmalarını desteklemek istiyoruz. Merkezimizden eğitim alan, gastronomi veya mutfak sanatları alanında meslek lisesi veya üniversite eğitimi almış veya hiçbir eğitim almadan kendi çabası ile yeni reçeteler geliştirmeye çalışan tüm genç kadınlarımızın başvurularını bekliyoruz.”

Başvurular yüz yüze yapılacak

Başvurular online ya da yüz yüze yapılabilirken, başvuru sürecinde hangi ürünle katılım sağlanacağına dair kısa bilgi veren Tayınlamak, başvurular, jüri değerlendirmesi sonrasında değerlendirileceğini ve başarılı bulunan tarifler merkez bünyesinde üretileceğini aktardı. Ayrıca seçilen tarifler için ödüller verilecek.

Tayınlamak, yöresel ürünlerin yenilikçi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu tür projelere destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri