Diyarbakırlı taş ustasından insanların içerisinde gezebileceği SUR MAKETİ!

1995 yılında başladığı ilk çalışması olan Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin maketinin yapan ve 2016 yılında tamamlayıp sergileyen Fesih Gündoğar, şimdilerde önceki minyatür eserinin 10 katı büyüklüğünde olan yeni bir Sur maketinin yapımı üzerinde çalışıyor.

Uğur Kasioğlu

Asıl mesleği oto tamirciliği olan ilkokul mezunu Diyarbakırlı Fesih Gündoğar, 1995 yılında 1250 ölçeğini baz alarak yapımına başladığı Sur maketini 2016 yılında 21 yıl 21 gün süren bir çalışmanın neticesinde tamamlayıp sergiledi. Diyarbakır’ın plakasının 21 olması münasebetiyle çalışmayı 21 yıl, 21 gün’de bitirmek için özel çaba sarfettiğinin altını çizen Gündoğar, maketin çevresinin 21 metre olduğunu, en yüksek minarenin ise  21 cm olduğunu belirtti.

“İnsanlar içerisinde rahatlıkla gezebilecek”

Yeni çalışmasında 1/25 ölçeğini baz aldığını vurgulayan Gündoğar, “67 metre uzunluk 48 metre genişlik ve yaklaşık olarak 1 metrede yüksekliğe sahip olacak. İnsanlar içerisinde rahatlıkla gezebilmesi Sur’un içerisinde kalan eserlerin tamamını değil, belli başlı eserleri yapacağım” dedi.

Sergi alanıyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirten Gündoğar, sergi alanı henüz belli olmadığını ve  yetkililerin tahsis edeceği uygun alan üzerinde sergilemeyi düşündüğünü söyledi.

“İşin en zor kısmı işlemeleri yapmak”

Bu işi yapmak için el becerisi, hayal gücü, sabır, tekniğin ve matematiğin gerektiğinin altını çizen Gündoğar, “Taşları tek tek birleştirip yontarak eseri meydana getiriyorum ancak işin en zor kısmı taşlara yapılacak işlemelerin ölçeğe bağlı kalarak en doğu şekilde tamamlamak” diye konuştu.

Nebi Cami Maketi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri