Diyarbakırlı usta mesleğini ayakta tutuyor!

Doğu ve Güneydoğu’nu aksesuarlarından biri olan şapka, özellikle Diyarbakır, Mardin, Batman, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ ve Şırnak bölgelerinde bir dönemin kültürünü yansıtıyor. Diyarbakır’ın Sur İlçesinde 55 yıldır şapkacılık mesleğini yapan Fahrettin Demir, mesleğinin eski rağbeti görmemesine rağmen kendisi üretmeye devam ediyor. Emekli olmasına rağmen hem mesleğini sevdiği için bırakamadığını vurgulayan Demir, “Emekli oldum ama şapka ütülemeye ve şapka dikmeye devam ediyorum çünkü bu meslekte üretmek be

Hamza Özçelik

Diyarbakır’ın Sur İlçesinde 8 yaşından beri şapkacılık mesleğiyle uğraşan Fahrettin Demir eskisi gibi gelir sağlayamamasına rağmen mesleğini severek yapmaya devam ediyor.  8 yaşında abisinin ısrarlarıyla başlayan Demir emekli olmasına rağmen mesleğinde üretime devam ediyor. Fahrettin Demir 55 yılını Özgür Habere anlattı.

“Mesleğimde 55 yılım”

Mesleğinde 55 yılı geride bıraktığını söyleyen Fahrettin Demir, “Mesleğimde ki 55 yılım. Birçok deneyim yaşadım mesleğimin sevmemin nedenlerinden biri de insanlar şapka alırken mutlu olmaları” diye konuştu.

“Abimin yanında başladım mesleğe”

Küçük yaşta abisinin yanında mesleğe başladığını belirten Demir, “8 yaşındayken babam beni abimin yanına verdi. Abimin yanında yavaş yavaş öğrendim. Tam usta olduktan sonra abim vefat etti.  O vefat edince o dükkândan çıktım başka bir yerde dükkân açtım” ifadeleri kullandı.

“İşler eskisi gibi değil ama buna da şükür”

İşlerin eskiye göre büyük oranda düştüğünün altını çizen Fahrettin Demir, “İşler eskiye göre çok düşmüş durumda. Özellikle 2000 yıllarının başında sayışlarımız güzeldi ama son yıllarda istediğimiz seviyede değil. Fakat buna da şükür en azından çorbamız kaynıyor” diye ifade etti.

“Emekliyim ama mesleğimi bırakamıyorum”

Emekli olmasına rağmen hem mesleğini sevdiği için hem de evde oturmak istemediği için mesleğine devam ettiğini söyleyen Demir, “Emekli oldum ama şapka ütülemeye ve şapka dikmeye devam ediyorum çünkü bu meslekte üretmek benim için hayatımın en önemli amaçlarımdan birisi” diye konuştu.

“Fiyatlar 100-150 lira“

Fiyatların 100-150 lira arası olduğunu belirten Fahrettin Demir, “Fiyatlar bazen insanlara fazla geliyor ama bizde emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. 100-150 lira makul olduğunu düşünüyorum” dedi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri