Diyarbakırlı uzmandan ‘Ruh Sağlığı Yasası’ önerisi

Psikologlar, son dönemlerde artan cinayet olaylarının önlenebilmesine katkı yapacak ‘Ruh Sağlığı Yasası’nın çıkarılması ve aile hekimi gibi aile psikologlarının olması gerektiğine dikkat çekti.

AMİDA HABER - Son dönemde Türkiye genelinde artan cinayet vakaları, derin endişe yaratıyor. Son bir ayda İstanbul, Gaziantep, Diyarbakır, Tekirdağ, Bursa ve Adana başta olmak üzere birçok şehirde art arda cinayetler meydana geldi. Bu saldırılarda özellikle kadınlar ve çocuklar hedef alınırken, Tekirdağ ve Bursa’da hayvanlara yönelik şiddet olayları da dikkat çekti. Hükümet yeni yasal tedbirler alınacağını duyursa da, cezaların caydırıcı olmaması, suç kaydı bulunan şüphelilerin salıverilmesi gündemin ilk maddesi olmaya devam ediyor. Türk Psikologlar Derneği Diyarbakır İl Temsilcisi Yardımcı Psikolog ve Sosyolog Dilan Dolan Uçan, Amida Haber’e açıklamalarda bulundu.

‘Aile hekimi gibi aile psikologu da olmalı’

Türkiye’de ‘Ruh Sağlığı Yasası’nın olmadığını, ruh sağlığı ve psikolojik destek hizmetlerinin arttırılması gerektiğini, insanların psikologlara daha rahat ulaşmaları için aile hekimleri gibi aile psikologlarının da yasal hale gelmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Uçan, “Türkiye’de ekonomik veya ruhsal sorunları olan birçok kişi psikologlara gitmeye istekli değil. İnsanlar ‘ben deli miyim ki psikoloğa gideyim?’ dememeli. Bir de psikologlara ulaşmayı da daha kolay hale getirmek gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Ruh Sağlığı Yasası’ çıkarması lazım. Kaygı bozukluğu, stres, anksiyete bireyi ciddi anlamda öfkeli bir insana dönüştürüyor. Öfke artınca insan öfkeyi çıkarmanın bir yolunu arıyor. Bu yola başvuran kişilerin de caydırıcı cezaların da olmamasını fırsat bilerek şiddet olaylarına yöneliyor” dedi.

‘Çocuk yaşta ihmaller anti-sosyalliğe neden oluyor’

Uçan, şiddet olaylarının temelinde çocukluktan gelen ihmaller zincirinin yattığına vurgu yaparak, “Çocuklukta ailesinden yeteri kadar sevgi ve ilgi göremeyen çocuklar, teknolojiye sığınıyor ve orada şiddet içerikli oyunlarla tanışıyor, bunu da hayatında uyguluyor. Bunun önlenmesi başta aileler olmak üzere hepimize düşüyor” şeklinde konuştu.

‘Cezalar caydırıcı değil’

Ceza yasasının suç ve suçluyu önlemede yetersiz kaldığına dikkat çeken Uçan, şunları söyledi: “Cezalar yeterli ve caydırıcı değil. Koruma kanunları da yetersiz kalıyor. Cezaevine atılanlar rehabilite olmuyor, suçlulardan suç yöntemlerini öğreniyor. Bunlarla beraber ekonomik sıkıntılar da şiddet olaylarını körüklüyor. Ekonomik anlamda da vatandaşların durumu ile ilgili iyileştirmelerin yapılması gerekiyor.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri