Esnaf sermayesini kurtarmanın derdine düştü!

Okulların açılmasına kısa bir süre kala Diyarbakır’da velililer, okul alışverişi yapmaya başladı. Yüksek fiyatlar nedeniyle çocuklarına istediklerini alamayan vatandaşlar, evine eli boş dönüyor. Özellikle Çanta fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde yüz artması hem vatandaşı hem de esnafı zora sokuyor. Bağlar Sağlık Ocağı’nda esnaflık yapan Emrah Işık, çanta fiyatlarını duyan müşterilerin mağazadan kaçar gibi çıktıklarını söylüyor. Ellerindeki çantaları piyasanın altında vererek sermayesini kurtarmanın peşi

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Milli eğitim bakanlığının takvimine göre 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk ders zili 12 Eylül’de çalacak. İlkokul birinci sınıf öğrencileri için bir hafta erken başlayan okul alışverişi telaşına düşen veliler, halk arasında Diyarbakır’ın Merkez Bağlar İlçesi’ndeki Sağlık Ocağı diye bilinen çarşıda alışverişin kalanını tamamlıyor.  Renk renk çantalarla dolup taşan mağazalara akın eden vatandaşlar, elleri boş dönüyor.  Çanta fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde yüz arttığını söyleyen mağaza sahibi Emrah Işık, çanta fiyatlarını duyan müşterilerin adete mağazadan kaçar gibi çıktıklarını söyledi.

‘Müşteriler çanta almaktan kaçıyor’

Işık , “Çantalar bize maliyetine geliyor, biz satıcılarda üstüne kendi kar oranımızı koymak zorundayız çünkü dükkan kirası, faturası ve eleman maaşlarını bu şekilde kapatıyoruz. Çantaların fiyatı geçen seneye oranla yüzde yüz artım durumda. Çanta kalitesine göre fiyatlar değişiyor, en kaliteli çantanın fiyatı 450-500 lirayken normal bir çantanın fiyatı 150- 200 civarında.  Mallar elimde kalmasın diye ilkokul çantaları 200 liradan satıyorum, ama buna rağmen müşteriler çanta almaktan kaçıyor” dedi. Giyim sektöründe çalışan Emrah Işık, dükkanının boş kalan köşesine satmak için okul çantası ve valiz aldı, ancak çantaların çoğu satılamadı. Üniversitelerin açılmasıyla da valiz satışlarında yoğunluk bekleyen Işık beklediği yoğunluğu göremediğinden “keşke hiç bu işe girmeseydim’’ diye sitem ediyor.

Çantalar için harcadığım sermayeyi kurtarma derdine düştüm

Normalde çanta satmadığını kaydeden Emrah Işık, “Çocuk kıyafetleri satıyorum ama dükkanımın bir tarafı boş kaldı diye bu yıl çanta satmak istedim ama keşke hiç girmeseydim bu işe. Fiyatlar yüksek olduğu için gelen müşteriler fiyatlardan kaçıyor.  Üniversiteler açılacak öğrenciler valiz alışverişi yapıyor ancak fiyatlardan çok şikayetçiler.  En küçük düşük valiz fiyatı 500 liradan başlıyor, 1000 liraya kadar çıkıyor. Bizimde yapabileceğimiz bir şey yok bu konuda. Ekonomik kriz herkesi vurdu. Halk idare etmeye çalışıyor, Satışlar beklediğimiz gibi olmadı. Ben satışını yaptığımın çantaların sermayesini kurtarma derdine düştüm.  Kar etmesem de olur yeter ki şunları satayım.  Gelen müşterilere elimizden geldiğince indirim yapmaya çalışıyoruz, piyasa bu şekilde giderse esnaf ve halk büyük sıkıntıya düşer” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri