Güneş Saati: El Cezeri'nin 12. Yüzyılda Yaptığı Diyarbakır Ulu Cami'ndeki Eski Miras

Diyarbakır'ın tarihi Ulu Camii'nin avlusunda bulunan ve 850 yıllık geçmişe sahip güneş saati, günümüzde de hala zamanı göstermeye devam ediyor.

Diyarbakır ’ın Merkez Sur İlçesi’ndeki tarihi Ulu Cami’nin avlusunda yer alan Güneş saati, 12. yüzyılda yaşamış ünlü bilim insanı El Cezeri tarafından yapılmıştır. Başlıklı sütun üzerinde yer alan ve bir mermer üzerine yerleştirilen metal parçasının, güneşin hareketiyle birlikte çevresinde dönen gölge marifetiyle zamanı gösteren güneş saatinin, Anadolu'da bulunan en eski güneş saatlerinden biri olduğu bilinmektedir.

Güneş saati korumaya alınmıştır

Güneş saati, önceleri Diyarbakır'ın Dağkapı meydanında yer almış, ancak zamanla zarar görmeye başlayınca Ulu Camii avlusuna getirilmiştir. Güneş saati günümüzde çatlak durumda, bu nedenle korunması maksadıyla demir bir çemberle sarılmış, çizilmesi, oynanması ve zarar görmemesi içinde etrafı demir korkulukla çevrelenmiştir.

Her yıl binlerce turist ziyaret ediyor

 

Güneş saati, Diyarbakır'ın önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri olarak kabul edilmektedir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen güneş saati, İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanındaki gelişmişliğini gözler önüne sermektedir.

Güneş saatinin çalışma prensibi

Güneş saati, güneş ışınlarının dik açıyla düştüğü saat 12'yi gösterir. Güneş ışınlarının açısının değişmesi ile birlikte saatteki gölge de hareket eder. Gölgenin saat kadranında gösterdiği yer, o andaki saati gösterir.

Güneş saati, günümüzde kullanılan saatlerden farklı olarak güneşin hareketine göre çalışır. Bu nedenle, güneşin doğuş ve batış saatlerine göre zaman gösterir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri