İşte Diyarbakırlıların ekonomik durumu: Vallahi açız!

4Son aylarda ülke genelinde halk, artan enflasyon ve gelir dengesizliği gibi ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmış durumda. Birçok aile, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekerken, yaşam standartlarını korumak için mücadele veriyor. Geçinebilmek için artık işçilerin iki iş yapmak durumunda kaldığını vurgulayan DİSK Diyarbakır Şube Başkanı Kamuran Taş, bununda işçinin psikolojisini bozduğunu söyledi. Her şey çok pahalı ve yoksul öldüğünü vurgulayan halk ise “Vallahi açız. Ekmek bize yetmiyor, yi

Enflasyonun hızla yükselmesiyle birlikte gıda fiyatlarındaki artış, vatandaşların bütçelerini zorluyor. Birçok aile, temel gıda ürünlerine erişimde sıkıntılar yaşarken, kira ve enerji gibi diğer temel masraflar da artan enflasyonla birlikte ağırlaşıyor. Bu durum özellikle sabit gelire sahip olan kesimleri daha fazla etkiliyor ve gelir ile gider arasındaki makas giderek açılıyor. Halk, ekonomik belirsizliklerle baş etmeye çalışırken, birçok kişi ek gelir kaynakları arayışında veya harcamalarını kısıp tasarruf yapma yollarını araştırıyor. Ancak, gelir ve giderler arasındaki bu dengesizlik, birçok ailenin sürdürülebilir bir yaşam standardını korumasını zorlaştırıyor.

Türkiye’de açlık sınırı 14 bin 25 TL

Son olarak Türk-İş tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de açlık sınırı 14 bin 25 TL’ye, yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL’ye yükseldi. Mutfak enflasyonu aylık yüzde 2,49, yıllık yüzde 86,42 arttı. Dört kişilik ailenin sadece aylık ekmek masrafı 735 lira olarak belirlendi. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 TL'ye yükseldi.

‘İki iş yapmayan işçi geçinemiyoruz’

DİSK Diyarbakır Şube Başkanı Kamuran Taş, Rûdaw’a yaptığı açıklamada artık işçilerin iki iş yapmak durumunda kaldığını belirterek  “Artık işçilerin iki iş yaptığına tanık oluyoruz. 8’de başlayıp 17:00’de işini bitiriyor. Sonrasında 18:00’de gidip günlük başka bir iş yapıyor. Böylece ailesinden uzakta kalıyor. Sosyolojik olarak hayatına engel oluşturuyor. Psikolojisi bozuluyor” dedi.

 “Yoksul ölmüş gitmiş”

Sakine Zaman isimi Diyarbakırlı vatandaş ise “Para yok, bir şey alamadık, her şey çok pahalı, yoksul ölmüş gitmiş” dedi. Argeş Yalçın  ise “Vallahi açız. Ekmek bize yetmiyor, yiyecek yetmiyor. Evde 11 kişiyiz. Babam 10-15 gün inşaat işi yapıyor, kışın o da yok” diye konuştu. Halil Özcan da “Evde 7 kişiyiz. Evim var, maaşım 10 bin lira, zar zor geçiniyoruz” ifadelerini kullandı. Aziz Aydın ise “Açlık ve susuzluk sınırındayım. Hiçbir şey yok, ben kendim açım. 4 tane de çocuk var. Allah yardımcımız olsun” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri