Kadına şiddet: Yetersiz kanunlar da uygulanmıyor!

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Avukat Gevriye Atlı, kadın ve çocuklara yönelik suçların önlenmesi için kanunların yetersiz olduğunu belirterek, “Yetersiz kanunlar da uygulanmıyor” dedi.

AMİDA HABER - Son günlerde kadın ve çocuklara yönelik artan suç eylemleri kadın örgütlerini isyan etme noktasına getirdi. Diyarbakır ve İstanbul başta olmak üzere, birçok kentte kadın oluşumları öncülüğünde binlerce kişi protesto için alanlara indi. ‘Taciz’, ‘hırsızlık’, ‘kadına yönelik şiddet’ ‘dolandırıcılık’ suçlarından haklarında işlem yapılmasına rağmen salıverilen kişilerin, kadın ve çocuklara yönelik suçlara karışması, ceza kanununu tartışmaya açtı. Meydanlara çıkan kadın örgütleri adalet talebinde bulundu.

‘Cezasızlık politikası şiddeti arttırıyor’

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Avukat Gevriye Atlı, Amida Haber’e yaptığı değerlendirmede, kadınların katledilmesi olayları toplumun kanayan yarası olduğunu ve artarak devam ettiğini etti. Kanunların şiddeti önlemede yetersiz kaldığını belirten Atlı, “İnfaz kanunlarında sık sık yapılan değişiklikler, yargıdaki cezasızlık politikalarının sürekli sürdürülmesi, iktidar eliyle toplumsal çürümenin yaygınlaşması, artan ekonomik ve psikolojik sorunlar şiddet olaylarının artmasına neden oluyor” dedi.

‘Yetersiz kanunlar da uygulanmıyor’

Kadınlara yönelik şiddet suçuna karışan kişilerin şikâyet edilmelerine rağmen, gereğinin yapılmadığı, kimi durumda denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulanmadığını belirten Atlı şunları söyledi: “Koruma tedbirleri yetersiz kalıyor. Aslında var olan kanunlar yetersiz ancak var olan kanunlar da uygulanmadığı için kadına yönelik şiddet olayları önlenemiyor.”

Baro çağrılmıyor

Atlı, yapılan yargı paketleri ile ilgili yasal düzenlemeler için görüşlerinin alınmadığını ve aile ile ilgili valiliğin gerçekleştirdiği toplantılara davet edilmediklerini belirterek, şunları söyledi. “Yapılan düzenleme ve çalışmalara Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi çağrılmıyor, davet edilmiyor. Çalışmalardan uzak tutuluyoruz. Bir şekilde kadın cinayetlerini durdurmamız gerekiyor. Her güne birden çok kadın cinayetine uyanıyoruz. Daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bu cinayetleri artık önlememiz gerekiyor.”

9’uncu yargı paketine yeni maddeler ekleniyor

Hükümete yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da son günlerde artan kadına şiddet olaylardan rahatsızlık duyduğu için, Adalet Bakanlığı’na yeni yargı paketine eklenmek üzere caydırıcı tedbirler için talimat verdi. Buna göre kadına, çocuğa yönelik şiddet, cinsel taciz ve cinsel istismar suçundan yargılananlar ilk duruşmada tahliye olmayacak. İyi hal indirimi yeniden değerlendirilecek. Taksirle insan öldürenlere denetimli serbestlik yeniden düzenlenecek. Cezasızlık algısını ortadan kaldıracak şekilde hapis cezasının dörtte birinin cezaevinde geçirilmesi hükmü getiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri