VİDEO HABER- Mezarlıkta su satan çocuklar harçlığını kazanıyor!

Diyarbakır’ın Merkez Bağlar İlçesinde bulunan Yeniköy Asri Mezarlığı’nda çocuklar su satarak okul harçlığını çıkarıyor. Bu şekilde aile ekonomilerine katkı da sağlayan çocuklar, okul kitapları için ise para biriktiriyor.

Berivan Kılıç/Hamza Özçelik

Okulların tatil olmasıyla beraber Diyarbakır’da yaşları 10 ile 13 aralığında olan çocuklar mezarlıkta su satarak okul harçlığını çıkarmaya başladı. Eğitim öğretimin sona ermesiyle birlikte maddi durumu düşük olan ve evi Merkez Bağlar İlçesindeki Yeniköy Asri Mezarlığına yakın olan bazı çocuklarla beraber, alacağı kitap ve okul harçlığını kendisi bir şekilde toplamak isteyenler, yaz aylarında burada su satarak bir sonraki eğitim öğretim yılı için birikim yapıyor.

Günlük 50-60 TL harçlık çıkarıyorlar!

Neredeyse her gün buraya gelen çocuklar ölen yakınları için ziyarete gelen vatandaşlara su taşıyarak günlük 50-60 TL çıkarıyor. Yanlarında evden getirdikleri su kaplarına su doldurarak, suyu satana kadar omuzlarında taşıyan çocuklar sabah erken saatlerde gelip karanlık çökünceye kadar burada su satıyor. Su satan çocuklardan bazıları okul harçlığını çıkarmak için yaz tatillerinde buraya geldiğini söylerken, bazıları ise buradan kazandığı parayı kitap almak için biriktirdiğini ifade etti.

‘Okul harçlığımı çıkarmak için geliyorum’

Bu çocuklardan biri olan 12 yaşındaki Ahmet Demir: Buraya okul harçlığımı çıkarmak için geliyorum. Okul tatil olduğu için buraya gelip kazandığım parayla ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Sadece yaz tatillerinde geliyorum. Günde 50- 60 TL kazanıyorum” dedi.

‘Aileme katkıda bulunuyorum’

8. Sınıf öğrencisi Mehmet Kan ise “Yaz tatillerinde buraya geliyorum okul harçlığım için çalışıyorum. Günlük kazanacağım para değişiyor, 50 ve 70 lira arasında değişiyor. Paramı biriktiriyorum bazen anneme de veriyorum. Bu şekilde azda olsa eve katkıda bulunuyorum. Biriktirdiğim parayı okul açılınca yarısını harçlık olarak kullanıyorum, yarısını da ihtiyacım olan kitaplara harcıyorum” diye konuştu.

‘Biriktirdiğim parayla kitap alacağım’

Muhammed Ok da, “Ortaokula gidiyorum. 8. Sınıfa geçeceğim.  Yaz tatilinde buraya okul harçlığımı çıkarmak için geliyorum.  Biriktirdiğim parayla kitap alacağım kalanı da harçlık diye kullanacağım.  Günlük 50-60 lira para kazanıyorum” ifadelerini kullandı.  13 yaşındaki Remzi Gök “8. Sınıfa geçeceğim. Kazandığım paranın yarısını kitap için ayıracağım yarısını da harçlık niyetine biriktiriyorum” diye belirtti.

[gallery ids="4790,4791,4792,4793"]

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri