AMİDA HABER - Dicle Nehri, tarih boyunca medeniyetlerin beşiği olmuş ve binlerce yıldır insanlığa yaşam kaynağı sağlamıştır. Ancak günümüzde nehrin çöp, gübre ve ilaçlarla kirletilmesi durumu içler acısı bir hale getirdi.
Biyoçeşitlilik ve Çevre Koruma Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç Amida Haber’e yaptığı değerlendirmede, Dicle Nehiri’nin korunması için öncelikle şehir atık sularının nehre arıtılması gerektiğine dikkat çekti.
Kılıç, Öncelikle evsel atık sular (lağım suları), çöp, sanayi atıkları ve tarım (gübre ve ilaç) atıkları nehre katılmamalı diyerek, "Diyarbakır’dan itibaren tüm kirleticiler nehire ulaşmamalı" dedi. Kılıç, ciddi bir turizm potansiyel olan nehrin ileri yıllarda tekne motor kullanılacaksa akaryakıt tüketilen tekneler yerine çevreyi daha az kirleten elektrikli teknelerin kullanılmasına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Dicle Baraj Gölünde (Eğil ilçesinde) olduğu gibi elektrikli tekneler çevreci örnekler olarak düşünülebilir."
Çöpler nehrin doğal yapısını bozuyor
Uzmanlara göre, çeşitli bölgelerde çöp yığınları, sanayi atıkları ve evsel atıklarla kirletilen nehir, hem ekosistemine hem de çevresindeki yerleşimlere zarar veriyor. Dicle’nin korunması ve rehabilitasyonu hem çevre için hem de bölge halkı için hayati önem taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, çöplerle dolu bir nehir görüntüsü hem doğaya hem de bölge halkının yaşam kalitesine büyük zarar verdiğini ifade ediyor.
Turizmciler, Dicle Nehri’nin ıslah edilip, kapsamlı bir temizlik ve bakım çalışmasıyla eski ihtişamına kavuşturulmasının mümkün olduğunu belirterek, Mardin’deki Beyaz Su gibi, Dicle de turizm için önemli bir cazibe merkezi haline getirilebilir görüşünü savunuyor.
Önemli turizm destinasyonu olabilir
Dicle Nehri’nin çevresine yapılacak yeşil alanlar, yürüyüş ve bisiklet yolları, nehir kenarında kurulacak kafeler ve restoranlar ile bölge halkına hem ekonomik hem de sosyal anlamda büyük katkılar sağlayacağına dikkat çeken turizimciler, şu görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “Nehirde yapılacak tekne turları ve doğa sporları gibi aktivitelerle hem yerli hem de yabancı turistler için cazip bir destinasyon oluşturulabilir. Dicle Nehri’nin ıslah edilip turizme kazandırılması hem çevreye duyarlı bir yaklaşım hem de bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak önemli bir adım olacaktır. Yetkililerin bu konuda adım atmaları, Dicle Nehri'nin hem ekolojik dengesini koruması hem de turizm potansiyelini hayata geçirebilmesi için kritik önem taşıyor.”