sahası için yer istiyor!
Diyarbakır’da 6 dönemdir S.S.23 No’lu Ticari Taksiciler Kooperatifi Başkanı (
TİTAK) seçilen Mehmet Yalçın,
Büyükşehir Belediyesi’nden taksiciler kooperatif sahası için yer istiyor.
Berivan Kılıç / Hasan Dersan
Türkiye’nin en ucuz taşımacılığı yapılan Diyarbakır’da, SS 23 No’lu Ticari Taksiciler Kooperatifi Başkanı Mehmet Yalçın, yapılan 6.dönem başkanlık seçimlerinde tekrar başkan oldu. 1734 plakası bulunan Ticari Taksiciler Kooperatifi Başkanı, yeni dönem için çalışmalara başladı. Yalçın, ilk olarak taksi binme kültürünün yaygınlaştığı Diyarbakır’da kamera sistemini hayata geçirmekle beraber yeni açılacak yerleşim yerleri için durak temin etme hazırlığında. Yapacağı çalışmalarla beraber sorunlarını dile getiren Yalçın, esnafın en büyük sorun ve mağduriyetinin zabıtaların cezai yaptırımları olduğunu söylüyor. Bir toplanma alanı olmayan taksiler, Büyükşehir Belediyesi’nden Kooperatif sahası için yer istiyor. Özgür Haber Gazetesi olarak Mehmet Yalçın’a sorun ve sıkıntılarını sorduk.
- Dönemdir Ticari Taksiciler Kooperatifi (TİTAK) başkanı seçildiniz, bunu nasıl başardınız?
Esnaflarımızla iç içe, bir aile gibi çalışıyoruz. Zaman zaman yaşadığımız sıkıntılar oluyor tabi ki ama büyük sıkıntılar değil bunlar. Son dönemlerde çıkan yeni plakalar bizi biraz rahatsız etti ama bu sıkıntılarımızın yüzde seksenini aşmış durumdayız. Yüzde yirmilik bir sorun kaldı onu da bu dönem halletmeyi düşünüyoruz.
Yeni plakaların ortaya çıkması eski plaka sahibi şoförlerin tepkisine neden oldu, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sonuç itibarıyla çıkan yeni plaka sahipleri de hak sahibi vatandaşlar olduğu için esnaftan çok büyük bir tepki çekmedi. Sorunlarımız çıktı ama durak sorumlularıyla istişare ederek bir şekilde çözüme kavuşturduk.
Kaç tane yeni plaka çıktı?
584 tane plaka çıktı ve bununla beraber toplamda 1734 tane plakamız var. Yeni plakaların ortaya çıkması ister istemez eski plaka sahiplerinin işlerinde biraz gerileme yaşattı ama geçmiş yıllardan beridir esnaflarla yapmış olduğumuz mücadele doğrultusunda vatandaşlarımıza taksiye binme kültürü aşıladık.
Yeni bir alan açıldı, taksiciler iş yapmaya başladı mı?
İş yapamayacağını bildiğimiz birçok bölgedeki durakları Büyükşehir Belediyesiyle istişare ederek, iptalini veriyoruz, daha onları eski duraklarına dağıtımlarını gerçekleştiriyoruz. Hem eski çalışanlar mağdur olmasın hem de yeni çalışanlar mağdur olmasın diye bu şekilde bir çözüm bulduk.
Diyarbakır’da yeni yerleşim alanları açılacak onlarla ilgili nasıl bir çalışmanız var?
Bu alanlara yönelik genel bir çalışmamız var. Örneğin şuanda yeni yapılacak TOKİ’ler var. İlk etapta inşaatı tamamlanmış yerler için bir durak açmayı düşünüyoruz. Bazı duraklarımızda araç sayısı fazla olanları o taraf yönlendirmeyi düşünüyoruz, gönüllü gitmek isteyenleri de o taraf yönlendireceğiz.
Taksici arkadaşlar araç alırken zorlanıyorlar, bu konuda bir kredi çalışmanız var mı?
Biz esnaf kefaret kooperatifiyle görüşme halindeyiz. Sağ olsunlar esnaflarımıza öncelik tanıyorlar. Ancak şuanda faizler yükseldiği için kimse kredi çekmek istemiyor. Esnafın gözü çıkacak olan ÖTV’de. 2016 yılında ÖTV çıktığı zaman Diyarbakır’a gelen yabancılar bile çok güzel karşılıyordu taksiciliğe. Şuanda bunu yapamıyoruz çünkü araçlarımız eskimiş, alım gücü de az olduğu için kazancımız yeni araç alacak kapasitede değil.
Taksici esnafın başkanla sorunları var mı veya sizin taksicilere bir çağrınız var mı?
Yaklaşık 2 hafta önce Federasyon Başkanımız Feyzi Apaydın’la görüştük. Esnafın n büyük sorunu şuanda zabıtların uyguladığı yaptırımlardır. Örneğin vatandaş ticari taksiye biniyor, eczane yanında durdurup ilaç alacak, vatandaş ilacını alana kadar araç orda beklemek zorunda. Zabıta her bu durumla karşılaştığı zaman sanki benim esnafım eczane önüne park etmiş ve sanki yolcu bekliyormuş gibi görüntü çekerek cezai yaptırım uyguluyor. Bu konuda esnaf olarak çok mağduruz. Yetkililerle görüştük çözülecek dediler ama sorunlar hala devam ediyor. Büyükşehir Belediyesini taksicilere tahsis ettiği cepler ve duraklar var oralarda sıkıntı yok. Taksi cep ve duraklar dışında durduğu zaman gerekli ceza uygulansın, kuralları çiğnemek istemiyoruz.
Büyükşehir Belediyesi’ne çağrınız nelerdir?
Esnafımız gerçekten trafiğin akışını etkiliyor ve vatandaşı rahatsız ediyorsa yaptırımı uygulansın. Basit şeylerden dolayı ceza yazılması esnafımızı zora sokuyor. Büyükşehir Belediyesinden beklentimiz budur, bu konuyu bir çözüme kavuştursunlar. Biz istiyoruz ki TİTAK bünyesindeki 1734 araca bir saha verilsin, en azından kooperatifimizin bir yeri olsun. Geçmiş dönemlerde bir saha talebinde bulunduk, bize bunun sözü verildi ancak hala yerine getirilmedi. İnşallah en kısa sürede bu talep gerçekleştirilir. Kendi mülki yerimiz var, depremden sonra hasar gördüğü için başka bir yere geçmek zorunda kaldık. Şuan olduğumuz yerde kirada kalıyoruz. Bize 200-300 metrekarelik bir alan verilse biz kendimize orada bir kooperatif yapabiliriz.
Yeni yönetimin projeleri nelerdir?
Şuanda yaptığımız tek şey, esnafın hak ve hukukunu korumak. Taksiciler için güzel olan neyse onu yapmak isteriz. Şuan ki tek derdimiz taksiciliğin kalitesini yükseltmek. Bunun için taksilere kamera sistemi takmamız gerekiyor. Birkaç firma ile görüştük bu sistemi kesin olarak Diyarbakır’da hayata geçireceğiz.
Vatandaşlar taksi ücretlerinin fazla olduğundan bahsediyor, bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
İndi- Bindi tarifesinde tabi ki vatandaşın şikayeti olur, ancak yakıt masrafı ve aracın gerekli diğer durumlarına giden harcamaların maliyeti çok yüksek. Biz 81 ili baz alarak Türkiye’nin en ucuz tarifesini Diyarbakır’da uyguluyoruz. Vatandaşın mağdur olmaması için her zaman rayişin altında fiyat çıkardık.