AMİDA HABER - Diyarbakır’da eğitim öğretim dönemi 9 Eylül’de başladı. Kente yarım saat uzaklıktaki Çınar İlçesi’ne bağlı 40 okulda taşımalı eğitim krize dönüştü. İhaleyi alan firma, şoförlere günlük olarak bin 700 lira ödenmesine karar verdi. Şoförlerin talep ettiği ücret ise 3 bin lira oldu. “Para anlaşmazlığı” köylerden taşımalı eğitim ile okula giden yüzlerce öğrenciyi eğitim hakkından mahrum bıraktı.
‘Çocuklar mağdur oluyor’
Çocukların 3 haftadır eğitimlerden geri kaldığını söyleyen Çınar İlçesi Kavşağı Mola Ali Köyü sakini Necmettin Solmaz, şöyle konuştu: “Okulların açılmasının üzerinden 3 hafta geçti. 3 haftadır çocuklarımız okula gidemiyor. Sorunun giderilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittim, sorunun giderileceğini söylüyor. Fakat hiçbir gelişme olmadı. Köyümüzde lise ve ortaokul okuyan 40 öğrenci var. Servis şoförleri ve firma arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklı çocuklar eğitimden mahrum kalıyor, mağdur oluyor. Bizim durumda olan çevrede 40 köy var. Bu sorunun bir an önce çözülmesi ve çocukların eğitimlerine devam etmesini istiyoruz.”
‘Bize güvence verilmiyor’
14 yıldır aynı köyde servis şoförlüğü yapan Mehmet Seyitoğlu, mağdur oldukları ve bu koşullarda çalışmanın imkânsız olduğunu söyledi. Seyitoğlu, “Biz bu koşullarda çalışamıyoruz. Geçen sene 2 bin liraya taşıma yaparken bu sene bin 700’e indirildi. Bizim 3 bin lira talebiz var, fakat bu sene, geçen senenin bile altında veriliyor. Firma başka servisleri gönderse biz öğrenci almasında demiyoruz. Öğrencilere de engel olamayız. Öyle yaparsak suç işlemiş oluyoruz. Bizim istediğimiz bir işçinin aylık parasıdır. Normal bir işçi de gitse 3 binden aşağı çalışamaz. Bizim vergimiz var, oraya bir araba bağlamış benim bir kazancımın olması lazım. Bu gidişle ihale iptal olacak. Bize güvence verilmiyor, biz de bu koşullarda çalışamayız.”
‘Yolsuzluk yapıldı’
‘Kendi menfaatleri için çocukları mağdur ediyor’
Krizin yavaş yavaş çözüldüğünü dile getiren yetkili, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdilik sadece 3 taşıma merkezi kaldı. 200-250 öğrenci kaldı, bu da yavaş yavaş çözülüyor. Araçlar oraya gidiyor, köylü öğrenciyi göndermiyor. ‘Bizim araçların taşıması lazım ve bizim istediğimiz parayı vermeniz lazım’, ‘Yabancı araca çocuklarımızı bindirmeyiz’, ‘Ya istediğimiz parayı verirsiniz ya da çocuklarımızı göndermiyoruz’ diyorlar. Bazı kişiler kendi menfaatleri için çocukları mağdur ediyor.”
İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, çocukların çalışan servislere binmesini engelleyen kişiler hakkında sert tedbirler almaya hazırlanıyor.