AMİDA HABER - Ekonomik krizle boğuşan Türkiye’de zamlarla birlikte gıdada yüzde 1,88’lik bir artış gerçekleşti. En temel ihtiyaçların başında gelen ekmek de enflasyonun etkisiyle zamlandı. Ocak ayında yapılan zamlarla birlikte Diyarbakır’da 400 gram ekmeğin fiyatı 12 TL'den 15 TL'ye çıkarıldı.
Kişi başı 200 gramlık ekmek
Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör’ün verdiği bilgiye göre, kent merkezi ile 17 ilçede bin adet fırın günlük ekmek çıkarıyor. Nüfusu bir milyon 789 bin olan Diyarbakır’da günde 400 gramlık bir milyon ekmek, 200 gramlık ise 2 milyon ekmek tüketiciye ulaşıyor. Mehmet Emin Güngör, evden getirilen hamurun da fırınlarda pişirildiğini, bunun verilerin içinde olmadığını söyledi.
‘Hamur yapıp getiren de var’
Diyarbakır’da yıllardır gelenek haline gelen “fırına hamur götürme” halen devam ediyor. Evden götürülen hamurda ekmeğin tanesi 5 TL’den pişiriliyor. 24 yıldır baba mesleğini sürdüren İbrahim Yaşgöz, şöyle konuştu: “50 kiloluk bir çuval un, toptancılarda ve fırınlarda 720 TL'nin üzerinde satılıyor. Bir çuval undan, ev ekmeği hesabıyla, 800 gramlık 80 tane ekmek çıkıyor; fırın hesabıyla da 400 gramlık 160 tane ekmek çıkıyor. Eskiye göre evde hamurunu getirip burada pişirmemizi isteyenlerin sayısı azaldı. Günde 5-6 kişi evden hamur getiriyor.’
Bayat ekmeğe talep arttı
Artan yoksulluk ve ekonomik krizle birlikte, Diyarbakır’da her gelir grubundan, ekmeğe olan talep arttı. Ancak, yoksulluğun yoğun olduğu Bağlar, Sur gibi ilçelerde bayat ekmeğe de talep arttı. Fırıncılar elinde kalan ekmekleri bir gün sonra, “bayat ekmek” olarak tüketiciye ulaştırıyor. Tanesi ise 8-10 TL’den alıcı buluyor. 17 yıldır Bağlar’da bir fırında çalışan Ferhat Kabamaklı, “Burası fakirlerin ağırlıkta yaşadığı bir mahalle. Dolayısıyla yoksul sayısı çok fazla. İnsanların çoğu taze ekmek yiyemiyor. Durumu olmayanlar, daha ucuza geldiği için bayat ekmek alıyor” dedi.
‘Bir leğenden 7-8 ekmek çıkıyor’
Uzun yıllardır evde hamur yapıp fırına getiren mahalle sakini Hediye ise, "Haftada bir kez hamur yapıp getiriyorum. Bir leğenden 7-8 ekmek çıkıyor ve bizi bir hafta boyunca idare ediyor. Ekmek elimin altında, her gün gidip ekmek alma derdinden kurtuluyorum. Bu yönüyle daha avantajlı. Bu ekmeğin bereketi ayrıdır. Yaptığım ekmeği buzdolabına koyup çıkardığım zaman taze taze yiyebiliyoruz. Köyden un geldiği zaman bizim için daha uygun oluyor. Evlendiğim ilk günden bu yana, iki kişi olmamıza rağmen yine de hamuru kendi elimle yoğurup fırına getiriyordum" diye konuştu.