VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşlardan Devlet Bahçeli’ye ‘temkinli’ destek!

Türkiye MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Öcalan gelsin mecliste konuşsun’ sözlerini konuşmaya devam ederken, gündemin bir numaralı konusunu Diyarbakırlı vatandaşlara sorduk.

AMİDA HABER - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün grup toplantısında Abdullah Öcalan'a seslenerek, “Öcalan işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz diyenlere de sesleniyorum; Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün tamamen bittiği, örgütün lağvedildiğini haykırsın” ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli’nin gündeme bomba gibi düşen açıklamalarını Diyarbakırlı vatandaşlara sorduk. Bahçeli’nin sözlerini ‘temkinli’ destekleyenler olduğu kadar karşı çıkanlarda oldu. Amida Haber olarak mikrofonumuzu Diyarbakırlılara uzattık.

Diyarbakırlılar ne dedi?

Diyarbakırlı vatandaşlar, barış ortamına ihtiyaç olduğunu, bu konuda Bahçeli’yi desteklediklerini fakat güven konusunda gerçekçi adımlar atılması gerektiğini savunuyor.

‘Kanlar akmasın, yeter artık’

Siyasilerin sürekli konuştuğunu, somut adım atmadığını söyleyen bir vatandaş, “Siyasiler her seferinde söylüyor ama hiçbir şey halletmiyorlar. Niye şimdi bizi kandırıyorlar. Oylarımızı almak, bizi kandırmak için yapıyorlar. Otursunlar, anlaşsınlar. Her şeyi doğru düzgün yapılsın biz de oyumuzu verelim. Kanlar akmasın, yeter artık. Onlar da günah bizler de günahız. Asker de aynı gerilla da aynı. Niye öldürülüyorlar. Otursunlar, anlaşsınlar bu iş tamamen çözülsün.”

‘Önemli olan söylemler değil, önemli olan arkasında durmak’

Böyle bir süreçte bölgenin konjektürel yapısını göz önünde bulundurması gerektiğini belirten başka bir vatandaş ise: “Bölgenin konjektürel yapısı onu kaldırabilir mi? Acaba bu ne kadar samimiyet ve ciddiyeti arz edebiliyor! Acaba söylediklerinin arkasında durabilirler mi? Önemli olan söylemler değil, önemli olan arkasında durmaktır. Eğer böyle bir şey olursa daha farklı bir rahatlama olur. Hem insanlar hem de ülkenin huzuru için daha farklı olabilir. İnsanlar daha fazla nasıl huzur güvene ulaşabilir. Bu söylemler devletin belli kademelerinden ne kadar ciddiyet arz eder. Diğer siyasi partileri de ne kadar bağladığı önemli. Evet Devlet Bey bu söylemleri arkasında durursa isabetlidir, doğrudur, olumludur, halkta bunu olumlu karşılar” diye konuştu.

‘Bunun çözümü tamamen genel bir af’

​​​​​​​Nefret tohumlarının bitmesi için genel bir affın ilan edilmesi gerektiğini belirten diğer vatandaş ise şöyle konuştu, “Bahçelinin bu konuşması çok çok iyi oldu. Ülkemize böyle bir huzur ve güven gelirse çok iyi olur. Bence bu geç atılmış bir adım. Ama bunun yanında genel bir af da olsun ki bu kin ve nefret tohumları tamamen ülkemizde bitsin. Bunun çözümü tamamen genel bir af. 30-40 yıldır bu davalar devam ediyor. Ülkemiz güzel, insanlarımız güzel. Bundan dolayı iç barışı sağlamamız gerekiyor. Birbirimiz sevmek zorundayız. Ciddi bir şekilde bu davanın üzerine gitmeleri gerekir. Bir lafta da kalmasın. Devlet Bahçeli evet şu an konuşuyor ama bir ciddiyet olmalı. Söylenilen lafın arkasında gerçekten durulmalı.”

‘Barışın olmadığı bir ortamda zaten hiçbir şey hallolmaz’

​​​​​​​

Barış ve huzurun olmadığı bir ortamda ekonominin de iyi olmayacağını ifade eden vatandaş, “Böyle bir şey olsa çok iyi çok güzel olur. Bu millet ve insanlar rahat yaşar. Türkiye’nin ekonomisi de iyiye gider. Barışın olmadığı bir ortamda zaten hiçbir şey hallolmaz, ekonomisi düzelmez. Gittikçe kötüleşmeye gider. Ortadoğu’ya baktığımız zaman her yerde savaş var. Bu bir an önce çözülmesi gereken bir konudur ama bunun mecliste çözülmesi gerekir. Sözde söyledim de arkasında durmamak bir anlam ifade etmiyor. Bunu meclise getirecekler, anayasal düzeyde bir protokole bağlayacaklar. Böyle bitecek, herkes hakkına kavuşacak, birlik ve beraberlik içinde olacağız. Yoksa Türkiye’nin durumu iyi olmaz. Çok iyi bir adım ama sonra ne olacak belli değil. Bir adım atılıyor ama nasıl atılıyor, bunların gayesi ne? Bunlar bir anayasa değişikliği için midir yoksa gerçekten barışın sağlanması için midir mühim olan budur. Ortadoğu’da ki savaştan büyük ders almaları gerekir” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri