AMİDA HABER- Amed Sağlık Platformu son dönemlerde artış gösteren Boğmaca vakalarına ve buna bağlı bebek ölümlerine ilişkin Diyarbakır Tabip Odasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Diyarbakır Tabip Odasında düzenlenen basın toplantısında salona Kürtçe ve Türkçe “Aşı hayat kurtarır" ,"Perpun jiyani ye" yazılı pankartı asıldı.
Amed Sağlık Platformu adına açıklamayı yapan Tabip Odası başkanı Veysi Ülgen, her yıl dünyada yüz binlerce kişinin ölümüne neden olan Boğmaca vakalarının artması ve ölümlerin yaşanmasının ardından platform olarak açıklama yapmaya karar verdiklerini söyledi. Ülgen, “Bilindiği üzere Boğmaca, aşı ile önlenebilen hastalıklardan olup her yaşta görülebilmekle beraber en çok bir yaş altı bebekleri etkileyen ve ölümle sonuçlanabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu husus, toplum sağlığını ciddi oranda etkileyen bir durumdur. İlimiz Amed’te ve Bölgemizde; gerek Amed Tabip Odamıza gelen bilgiler ve gerekse sağlık çalışanlarınca Sağlık Emekçileri Sendikası'na ulaşan, sahada yapılan klinik gözlem ve araştırmalarımız çerçevesinde; son aylarda özellikle çocuklarda görülen Boğmaca vakalarında artışların olduğu ve buna bağlı ölümlerin görüldüğü tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.
Ölümcül sonuçlar doğuruyor
Boğmacanın, her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla beraber en çok çocukluk çağı hastalığı olup özellikle bir yaş altı bebekleri etkileyen ve ölümcül sonuçlar doğuran bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu söyleyen Ülgen, oldukça bulaşıcı bir hastalık olup bulaşma yolu damlacık enfeksiyonu olduğunu söyledi. Ülgen, “Hastalık, haftalarca süren öksürük krizleri ile seyreder. Ciddi vakalarda öksürük uzun süre devam edebilmekte ve kişi haftalarca bulaştırıcı olabilmektedir. Hastalığın kuluçka dönemi 7 ila 10 gündür. Hastalığın ilk dönem belirtileri; burun akıntısı, nezle, hapşırık gözlerde yaşarma, halsizlik, hafif ateş gibi üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri olan bulgulardır. Sonraki dönemde ise, hastada öksürük krizleri başlar. Zaten hastalığın en tipik belirtisi boğulurcasına olan aralıksız öksürük nöbetleridir. Öksürük nöbetleri altı ila sekiz hafta kadar uzun bir süre devam edebilir. Daha sonraki iyileşme döneminde ise, öksürük krizlerinin şiddetinin ve sıklığının azalarak kaybolduğu görülür” dedi.
Aşının önemi
Ülgen, söz konusu hastalığın sosyo- ekonomik düzeyi düşük toplumlarda, toplu yaşam alanlarında, kalabalık zaruri yaşam koşullarında yaşayanlarda, yetersiz ve/ya kötü beslenme koşullarında artış eğilimi gösterdiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Toplumu bilinçlendirme amaçlı, yukarıda kabaca ana hatları ile değindiğimiz klinik belirtilerle seyreden ve ölümcül olan Boğmaca vakalarından korunmanın yegane yolu AŞI’dır. Koruyuculuğu yüksek olan Boğmaca aşısı, karma aşı şeklinde, bebek ve çocuklarda 2,4,6 ve 18. aylarda uygulanmaktadır. Ancak, yeni doğan bebeklerin aşılanıncaya kadar anneden geçen antikorla korundukları bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, toplumsal bağışıklamanın sağlanması için gebelik döneminde ve yetişkinlerde Tetanoz- Difteri- Boğmaca ( TdaB) aşılarının uygulanması mutlaka gerekmektedir. Son dönemde görülen Boğmaca vakalarındaki artış ve bebek ölümleri, gebelik döneminde bu aşının rutin aşı programına eklenmesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.”
Aşı çağrısı
Ülgen, Amed Sağlık Platformu olarak, aşı temini ile bu aşının gebelerde rutin aşı programına alınmasını sağlamak ve bu yolla Boğmaca hastalığı sebebiyle bebek ölümlerinin önüne geçmek amacı ile Sağlık Bakanlığını bu konuda önlem almaya çağırdı. Covid-19 Pandemi sürecinde başlayan resmi kurumlara olan güven kaybının, aşıya olan güvensizliğin, aşı karşıtlığının etkili olduğunu söyleyen Ülgen, “Amed Sağlık Platformu olarak toplum sağlığını önceleyen, şeffaf ve sahada ortaklaşarak halk sağlığı çalışmalarının yürütülmesinin önemini bir kez daha hatırlatıyoruz. Amed Sağlık Platformu olarak durumun ciddiyetini kamuoyu ile paylaşıyor, yetkilileri görevlerinin gereklerini yerine getirmeye davet ediyor ve konunun takipçisi olacağımızı basın yolu ile kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.