İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: ABD'ye karşı düşmanca bir tutum içinde değiliz

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD'ye karşı düşmanca bir tutum içinde değiliz. ABD'nin de bize karşı düşmanlığını sonlandırması ve iyi niyetini pratikte göstermesi gerekiyor" dedi.

AMİDA HABER - İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, göreve geldikten sonra ilk basın toplantısına çıktı. Başkent Tahran'daki Uluslararası Konferans Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pezeşkiyan toplantıda, 14'üncü hükümetin mevcut yoksulluk ve ekonomiyi iyileştirebilmesi için atılacak adımlara değindi.

'ABD'ye yapacağımız seyahati planlıyoruz'

Pezeşkiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yıllık toplantısına katılmak üzere yakın zamanda New York'a yapacağı ziyaret hakkındaki soru üzerine, “ABD'ye yapacağımız seyahati planlıyoruz ve bu toplantıya etkili bir şekilde katılmak için kendimizi hazırlamalıyız. Amacımız, halkımızın haklarını savunmak. Çünkü biz barış yanlısıyız, savaş yanlısı değil. ABD'ye karşı düşmanca bir tutum içinde değiliz. ABD'nin de bize karşı düşmanlığını sonlandırması ve iyi niyetini pratikte göstermesi gerekiyor. Biz onların etrafında üs kurmadık ve yaptırımlarla onları hedef almadık. Biz Amerika halkıyla kardeşiz" şeklinde konuştu.

Pezeşkiyan, “Yaptırımların kaldırılması konusunda Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) meselesini çözmekten başka seçeneğimiz yok. Bu nedenle ortak Karar Komitesine bir mektup yazacağım ve FATF konusunun tekrar gündeme getirilmesini sağlayacağım. Bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘Serbest bir Pazar oluşturmak gerekli’

Pezeşkiyan, öncelikli olarak komşu ülkelerle olan ilişkileri iyileştirmeye çalışacaklarını belirterek, “Irak'a, Kürdistan Bölgesi'ne ve Bağdat'a yaptığımız ziyaretlerde oradaki yetkililerle görüştük. Onlar da stratejik planlar oluşturarak, ortak projeler yürütmeyi önerdiler. Bu tür stratejik planları Pakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye ve diğer komşu ülkelerle de uygulayabiliriz. Büyümeyi sağlamak için serbest bir pazar oluşturmak, dış yatırımları ve bağlantıları geliştirmek gereklidir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri