AMİDA HABER- 10 Nisan 2003’ten 16 Ekim 2017’ye kadar Kerkük’ü yöneten Kürt grupları, tartışmalı bağımsızlık referandumu sonrası Irak Federal Polisi Gücü, Irak Ordusu ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçlerinin ortak operasyonu ile bölgeden çıkarıldı. Merkezi hükümetin atadığı vali ile yönetilen kentte Şii gruplar etkili oldu ve bölgenin demografik yapısı aşama aşama değişmeye başladı.
Kürt partiler bölündü
Kerkük’te Sünni Türkmenler, Irak Türkmen Cephesi (ITC) çatısı altında Şii Türkmenler ise Arap Şii partileri ile seçime katılıyor. Sünni Arap partileri de kendi aralarında bölünmüş durumda. Önceki seçimlere tek liste ile katılan Kürt gruplar ise bu defa farklı listelerle seçimde yarışacak. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), tek bir liste konusunda uzlaşmaya varılamamasından Kürdistan Demokrat Partisi’ni (KDP) sorumlu tutarken Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) ise KDP ve KYB’yi suçladı.
Kürtler 5 ayrı liste çıkardı
Kürt partiler Kerkük'ün yanı sıra Ninova, Tikrit, Salahaddin gibi Kürt nüfusunun yaşadığı diğer seçim çevrelerinde de ayrı listelerle seçime girdi. Kerkük'teki seçimlere Kürtler beş ayrı liste ile katıldı.
Sonuçlar açıklandı: Kerkük’te büyük oy farkı
Kerkük’te oyların yüzde 65’ini alan KYB'nin ardından Irak Kürdistan Bölgesi önceki dönem başkanı Mesud Barzani’nin liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (PDK) ise yüzde 20 oyla ikinci oldu.
Irak tarihinde ilk defa tek liste olarak seçime giren Türkmen cephesi ise beklediği sonucu alamadı. Türkmenlerin Kerkük Milletvekili Erşad Salihi "Zafer bizimdir" paylaşımı yapsa da kesin sonuçlar henüz belli olmadı.