Küba, İsrail’e karşı açılan davaya müdahil olacak

Küba, İsrail’in Filistin halkına yönelik zulmünü durdurmak için Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı davaya katılma kararı aldı.

Küba, İsrail’e karşı açılan davaya müdahil olacak. Küba, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail’e açtığı davaya katılma kararı aldı.

Küba, Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından Uluslararası Adalet Divanı (UAD) nezdinde İsrail’e karşı açılan davaya üçüncü ülke olarak müdahil olacak.

ZULMÜ DURDURMAK

Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, davanın amacının İsrail’in orantısız ve ayrım gözetmeyen güç kullanımı sonucunda Filistin halkına karşı işlenen zulmü durdurmak olduğu belirtildi.

Açıklamada, İsrail’in Cenevre Sözleşmesi uyarınca işgalci bir güç olarak yükümlülüklerini görmezden geldiği ve Washington'un koruması ve suç ortaklığı sonucu cezasız kaldığı ifade edildi.

ADALET VE HAYSİYET İÇİN

Geçtiğimiz hafta Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik sekiz ayı aşkın süredir devam eden saldırısı kapsamında Filistin'in "bugün adalet ve haysiyet için küresel mücadelenin tanımlandığı ve belirlendiği yer" olduğunu vurguladı.

MÜDAHİL OLMA KARARI ALAN ÜLKELER

Aralık 2023'te Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın İsrail’i Gazze'de Soykırımın Önlenmesi Sözleşmesi'ni ihlal etmekle suçlayan bir dava açtığını duyurmuş, Türkiye, Libya ve Meksika gibi ülkeler davaya müdahil olma kararı almıştı.

Geçtiğimiz Nisan ayında Divan, tarafların görüşlerini ve karşı görüşlerini sunmaları için son tarihleri sırasıyla 28 Ekim 2024 ve 28 Temmuz 2025 olarak belirlemişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri