Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Ofisi Direktörü Ahmed el-Manzari, Sudan krizine yanıt vermedeki her gecikmenin daha fazla can kaybına yol açacağı uyarısı yaparak, "Sudan'da beş yaş altı her çocuk, akut yetersiz beslenmeden mustarip durumdayken, 20 milyondan fazla insan ciddi düzeyde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya." ifadelerini kullandı.
Manzari, çatışmalardan etkilenen eyaletlerdeki hastanelerin yüzde 70'inin hizmet veremediğini ve diğer hastanelerin de yerinden edilmiş ve bakıma muhtaç kişilerle dolup taştığını bildirdi.
Çatışmalar nedeniyle ülke genelinde 32 bin 679 yaralı olduğunu belirten Manzari, güvenlik gerekçesiyle birçok bölgeye ulaşılamadığı için bu sayının çok daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.
Manzari, Darfur'daki durumla ilgili derin endişe duyduklarını söyleyerek, "Hasar ve personel eksikliği nedeniyle çoğu hastane hizmet dışı kaldı. Güvensizlik ortamı da insani yardımların bölgeye güvenli bir şekilde ulaştırılmasını engelliyor. Yaklaşık yarım milyon insan Darfur'dan Çad'a kaçtı ve bunların çoğu travma tedavisi de dahil olmak üzere acil tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor." dedi.
Koleranın hızla yayılmasının rekor kıran insani ihtiyaçların karmaşıklığını daha da artırdığını kaydeden Manzari, "Salgının Gadarif eyaletinde resmen duyurulduğu 26 Eylül'den beri Sudan'ın yedi eyaletinde şüpheli kolera vakaları rapor edildi. 3 milyondan fazla kişinin enfeksiyon riski altında olduğu tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve ortakları, sağlık otoriteleriyle işbirliği içinde, salgının daha fazla yayılmasının önlenmesi için müdahale çabalarının genişletilmesini hızlandırmaya çalışıyor." diye kaydetti.