AMİDA HABER- 5,6, 7 ve 8’inci sınıflarda okutulacak Kürtçe seçmeli ders döneminin Ocak ayında başlaması bekleniyor. Konu hem HEDEP, hem CHP hem de DEVA Partili vekillerin gündeminde. Sivil toplum örgütleri de Kürtçe derse talebin artması için çalışmalara başladı.
'Büyük imkanların kapısını aralamak hepimizin amacı olmalı'
Amida Haber’e konuşan HEZKURD Genel Koordinatörü Fevzi Bulgan, 90 yıllık Kürtçeye yönelik asimilasyon politikalarına dikkat çekerek, “Seçmeli ders, Kürtlerin toplumsal haklarının önünün açılması için devlet eli ile sağlanmış çok önemli bir imkandır. Bu imkanı değerlendirmek ve daha büyük imkanların kapısını aralamak hepimizin amacı olmalıdır” dedi.
Aşama olabilir
Kürtçe seçmeli dersin, anadilde eğitimin önünü açan önemli bir aşama olabileceğine dikkat çeken Bulgan, “Seçmeli Kürtçe derslerinin yoğun biçimde tercihi, üniversitelerdeki Kürdoloji bölümlerine de rağbeti arttıracaktır. Hakeza bu durum, Halk Eğitim Merkezlerindeki Kürtçe kurslarına da gereken ilgiyi oluşturacaktır. Zaman içinde artan oranda Kürtçe kitap ve yazılar okunacak ve Kürtçe konuşma hassasiyeti de beraberinde gelecektir. Ayrıca bu, bir bütün olarak Kürtçenin her alanda meşruiyetini daha da artıracaktır” diye konuştu.
Siyasi parti ve STK’lara çağrı
Siyasi partilerin Kürtçe seçmeli derslere yaklaşımını değerlendiren Bulgan şunları söyledi: “Siyasi partilerin son zamanlarda Kürtçe ile ilgili yaklaşımları sevindirici bir durumdur. Yine de bu yaklaşımlarının politik çıkarlarından mı yoksa samimiyetlerinden mi kaynaklandığını zaman içindeki tavır ve gayretleri belirleyecektir. Kürtçe eğitim meselesi hiç bir siyasi parti tarafından araç olarak kullanılmamalıdır, Kürtçenin ve Kürtlerin izzeti her açıdan korunmalıdır. Bilmeliyiz ki pratiği olmayan hiç bir söylem Kürtler için muteber değildir. Kürt siyasi parti ve siyasetçilerine, tüm bölge barolarına, STK’lara çağrımız; önümüzdeki Ocak ayında seçmeli dersler tercih döneminde yapacağımız kampanyaya aktif olarak katılmaları, halkımıza yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalarını istiyoruz. Millet tanımında dil en başat öznedir. Dilin esas alınmadığı hiç bir mücadele milli olma özelliğine sahip olamaz.”