"Öğretmenlik mesleği mülakat dışında tutulması gerekir"

Öğretmenlik mesleğinin görevin getirdiği zorunluluklar dışında kaldığını vurgulayan mülakattan elenmiş olan Matematik Öğretmeni Mustafa Güler, seçimden önce mülakatın kalkacağı vaadinin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanı

Yusuf Tekin mülakatla ilgili "Öğretmenlerimiz mevcut düzenlemede

KPSS

puanı ve mülakatla atanıyor. Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50,

mülakat

yüzde 50." demişti.

Mülakatın kalkması gerektiğini söyleyen Matematik Öğretmeni Mustafa Güler, tüm kamuoyunun mülakatın kaldırılması yönünde hemfikir olduğunu aktardı.

Öğretmenliğin mesleğin getirdiği zorunluluklar dışında olması gerektiğinin altını çizen Güler, öğretmenliğin stratejik bölüm olduğunda ücretli öğretmenlik diye bir şeyin olmayacağını ifade etti.

Güler, mülakatın kalkması gerektiğini ve öğretmen adaylarına zorluk yaşattığını dile getirerek İLKHA muhabirine konuştu.

Öğretmenliğin mülakat dışında tutulması gerektiğini ifade eden Güler, "Cumhurbaşkanının seçim vaatlerinden bir tanesi de görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatın kaldırılmasıydı. Tüm öğretmen kamuoyu, halk, ben de dahil olmak üzere görevin getirdiği meslekler grubunda öğretmenliğin olmadığını düşündük; çünkü olmaması gerekiyordu." dedi.

"MÜLAKATIN KALKACAĞINI BEKLİYORDUK Kİ BİR BAKTIK MÜLAKATLAR MÜLAKAT GİBİ OLACAK"

Öğretmenliğin görevin getirdiği zorunluluklar kapsamında olmadığını vurgulayan Güler, "Milli savunma, savcılık, hakimlik ve emniyet belki bunlar görevin getirdiği zorunluluklar olabilir; ama öğretmenlik, mesleğin getirdiği zorunluluklar dışında olması gerekiyor. Eğer gerçekten de stratejik bölüm olsaydı ücretli öğretmenlik meselesi olmazdı. Sayıları 70 binin üzerinde olan, mülakatı, sınavı olmayan öğretmen adayımız ücretli öğretmenlik yapıyorlar. Beklentimiz tamamıyla bu yönde iken Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Bey 'mülakatı mülakat gibi yapacağız' deyince şartelimiz koptu. Mülakatın kalkacağını bekliyorduk ki bir baktık mülakatlar mülakat gibi olacak. Hatta bakan bey yüzde 50'ye yüzde 50 olacağını söyledi." diye konuştu.

"ÖĞRETMENLİKTE TÜM KAMUOYU MÜLAKATIN KALKMASI YÖNÜNDE HEMFİKİRLER"

Öğretmen adaylarının mülakata gelene kadar bir sürü sınava tabii olduklarını belirten Güler, "Gençlerimiz zaten YKS'ye girip bölümü kazanıyorlar. Formasyonla birlikte bu süre 5 yılı buluyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra KPSS'ye giriyorlar. Alan yeterlilik isteniyorsa zaten soruluyor. Mesleki olarak görülmesi isteniyorsa zaten staj yapılıyor. KPSS'de sıralamaya göre atanmak istiyorlar. Geçen sene Türkiye birincisi mülakattan elendi. Bende mülakattan elenen birisiyim. Öğretmen adaylarımız 'mülakat olmasın' diyorlar. Bakan beyin açıklamasından sonra sosyal medya çalkalandı. Açık ve net mülakat istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"KOMİSYONDAKİ BİR KİŞİNİN DÜNYA GÖRÜŞÜ FARKLIYSA ÖĞRETMEN ATANAMAZ"

Mülakat komisyonunda öğretmenlerin yine sıkıntı yaşayacağını ifade eden Güler, "Mülakatı mülakat gibi yapacağız şu demek oluyor; tahtada komisyonun karşısında ders anlatılacak. Sen bana 'hocam benim karşımda ders anlat' desen psikolojik olarak anlatamam; çünkü karşımda öğrenci olmalı. Mülakatta karşında bir komisyon olacak. Bir de komisyon bölgeden bölgeye değişiyor. Her bölgenin komisyonu ayrı; giyimine, yaşam tarzına göre puan verecek. Her öğretmeni tek bir komisyon atamıyor. Her ilde belki 3-4 komisyon olacak. Komisyondaki bir kişinin dünya görüşü farklıysa öğretmen atanamaz. Bundan dolayı eğer mülakatı tek bir kişi yapacaksa ki bunun da robot olması gerekir; çünkü karşıdaki insanın dünya görüşünün önemi mülakatlarda çok önemli." şeklinde konuştu.

"KPSS'DEKİ BAŞARI SIRASINA GÖRE ATAMA İSTİYORLAR"

Güler, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

"Öğretmenin dini, dili, ırkı yoktur. Saf, temiz ve berrak öğretmendir. İnşallah mülakatın kalkacağından umut ediyorum çünkü Cumhurbaşkanımızın halkı dinleyeceğini, nabzını tuttuğunu çok iyi biliyorum. İnşallah mülakat kalkacak. Zaten arkadaşlarımız KPSS'ye giriyor. KPSS'de alan yeterlilik zaten var. Branşla alakalı ekstradan sınava sokuyorlar. Tahtadaki duruşumla staj yapıyoruz. KPSS'deki başarı sırasına göre atama istiyorlar."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri