Tartışmalı ‘Öğretmenlik Mesleği Kanunu’ meclisten geçti

TBMM Genel Kurulu’nda, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin altı maddesi daha kabul edilerek onaylandı.

AMİDA HABER - Milli Eğitim Akademisi’nin kuruluşunu da içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin altı maddesi daha TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek, sendikaların eleştirilerine rağmen onaylandı.

Sendikalar, “öğretmenler ve öğretmenlik mesleği üzerinde yeni bir vesayet tesis ediliyor” diyerek teklifi eleştiriyor.

Kabul edilen maddeler, öğretmenlerin seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması, hakları, sorumlulukları ve kariyer basamaklarında ilerlemelerini içeren düzenlemeleri kapsıyor. Akademinin giderlerini Milli Eğitim Bakanlığı karşılayacak.

Akademinin görev ve yetkileri

Milli Eğitim Akademisi, öğretmenler, yöneticiler ve diğer personelin yeterliliklerini belirleyip güncelleyecek. Ayrıca akademi, öğretmenlik mesleğine hazırlık programlarını düzenleyip uygulayacak. Akademi, özel öğretim kurumlarındaki personele eğitim verme yetkisine de sahip olacak. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerle iş birliği yaparak Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenen diğer görevleri yerine getirecek.

“Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu” kuruluyor

Teklif kapsamında “Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu” oluşacak. Kurul, Bakan ya da Bakan yardımcısının başkanlığında 7 kişiyi kapsayacak. Kurul, yılda en az iki kez toplanacak. Kurulda Akademi Başkanı, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü ve diğer ilgili temsilciler yer alacak.

Akademik Kurul’un sorumlulukları arasında neler var?

Akademik Kurul, bir başkan ve 10 üyeden oluşacak. Bu kurul, Akademi tarafından düzenlenecek eğitim programlarını, yıllık çalışma planını hazırlayacak. Ayrıca kurul, Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenen politikaları uygulayacak. Ayrıca, akademiden çıkarma cezalarına yapılan itirazları da inceleyerek karara bağlayacak.

İstihdam ve öğretim kadrosu düzenlemeleri

Milli Eğitim Akademisi’nde eğitim faaliyetlerini yürütmek için memur, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçi alımı olacak. Akademide görev yapan profesör, doçent ve doktor öğretim üyeleri haftada asgari 10 saat ders vermekle yükümlü olacak. Ayrıca ek ders ücreti alabilecekler.

Kurallar yönetmeliğe bağlı olacak

Akademinin hizmet birimleri ve Akademik Kurul’un çalışma esasları yönetmeliklerle düzenlenecek. Ayrıca, yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği yapılarak geçici öğretim elemanı görevlendirilmesi mümkün olacak.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri