1 gramı bile servet değerinde altınla yarışıyor! Yeni keşfedildi, toprağın altından çıkıyor

Yer altında yeni keşfedilen ve doğanın incisi olarak kabul edilen o taş göz alıcı estetiğiyle dikkat çekiyor. Çok yönlü kullanım alanına sahip olan taşın değerine ise paha biçilemiyor. İşte, yer altının yeni incisiyle ilgili herkesi hayrete düşüren çarpıcı bilgiler...

Türkiye'nin zengin yer altı kaynakları arasında yer alan o taş, organik tarımdan endüstriyel atıkların temizlenmesine kadar birçok alanda kullanılıyor. Adı yeni yeni duyulmaya başlanan taşa olan talep ise gün geçtikçe artıyor.

Volkanik kökenli bir mineral olan ve kristal yapısıyla dikkat çeken Zeolit taşı; sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından oldukça zengin. Kullanım alanları oldukça geniş olan o taşın değeri ise dudak uçuklatacak derecede.

BİRÇOK SEKTÖRÜN YENİ GÖZDESİ

Zeolit taşının sahip olduğu özellikler, onun birçok sektör için hammadde olmasını sağlıyor. Endüstriyel alandan tarımsal faaliyetlere, çevre korumadan sağlık sektörüne kadar taş çok geniş yelpazede kullanılıyor.

500 MİLYON TONLUK REZERV VAR

Yapılan araştırmalar Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde ortalama 500 milyon tonluk zeolit rezervi olduğunu ortaya koydu. Zeolit, Balıkesir'in yanı sıra; Manisa, Kütahya, İzmir, Bolu ve Kapadokya gibi bölgelerde de yoğun olarak bulunuyor.

Manisa Gördes'te Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) yaptığı detaylı rezerv etütlerinde, görünürde 18 ton ve 20 milyon ton zeolitik tüf rezervi olduğu belirlendi.

ÜRETİMİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Bu değerli taşın dünya üzerindeki üretimi 2017 yılında 1 milyon 100 bin tona ulaşmıştı. Zeolitin ülkemizdeki üretimi ise 2021'de ortalama 37 bin tonu buldu.

Dünya'da bu değerli taşın üretiminin yüzde 60'ını Küba sağlarken; Çin, Kanada, Japonya ve ABD gibi ülkeler de önde gelen üreticiler arasında yer alıyor.

haber-4-ic2.jpg

KULLANIM ALANI OLDUKÇA GENİŞ

Doğal bir dezenfektan ve nem çekici olan Zeolit, evlerde nem ve kokuya karşı kullanılıyor. Aynı zamanda bu taş, hayvanların bağışıklığını güçlendirdiği için hayvansal yemlerde de tercih ediliyor.

Zeolit taşının dikkat çeken bir başka kullanım alanı ise tarım sektörüdür. Topraktaki zararlı maddelerin emilmesini önleyen bu taş, endüstriyel atıkların temizlenmesi ve radyasyon emilimine de yardımcı olmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri