Hamza Özçelik/ Berivan Kılıç
Türkiye 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası geçen yaklaşık 4 ayda hemen hemen her sabah yeni zamlara uyanıyor. Akaryakıttan giyime gıdadan okul eşyalarına her şeye zam geliyor. Özellikle akaryakıtta yaşanan artışlar nedeniyle şehirlerarası otobüs biletlerine, şehir için minibüslere, taksilere ve halk otobüslerine zam üstüne zam gelmeye başladı. Akaryakıt fiyatları başta benzin ve motorin olmak üzere petrol fiyatları ile yön bulmaya devam ederken son fiyat artışıyla birlikte bir ilk yaşandı. Böylelikle motorin litre fiyatı 40 TL’yi aştı. Akaryakıtta önüne geçilemeyen bu zamlar ulaşım hizmeti veren esnafı zora soktu. Bizde Özgür Haber Gazetesi olarak Diyarbakır'da akaryakıt zamlarından en çok etkilenen hem ulaşım (taksici, minibüsçüler) esnalarına hem de araç sahibi vatandaşlara gelen son zamlardan sonra düşüncelerini sorduk.
‘Yaktığımız yakıt bizi kurtarmıyor’
Yıllardır taksicilik yapan Osman kaplan, kısa mesafeyle bir litrelik yakıtın yakın olduğunu söyledi. Kaplan, “Diyarbakır’da kısa mesafe 40 TL. Müşteriyi Göletli parktan meram 5 sitesine kadar götürdüğümüz zaman taksimetre 60 TL yazıyor. Kısa mesafeyle bir litre aynı fiyata gelmiş durumda Yaktığımız yakıt bizi kurtarmıyor. Hiçbir karımız yok, düzenimiz kalmadı. Buna yeni bir düzenleme gelmesi gerekiyor” dedi.
Taksici esnafı: Perişan haldeyiz!
Yetkililerden çözüm bekleyen taksi esnafı İdris Baymak ise perişan halde olduklarını belirtti. Batmak, “Zamların gelmesiyle yanıyoruz, emeğimiz boşa gidiyor. Yazın ortasında sabahtan akşama kadar ter içinde direksiyon sallıyoruz, yakıtla çalışıyoruz perişan bir haldeyiz. Yetkililere sesleniyorum, buna bir çözüm bulsunlar. Kazandığımız para akşam petrole gidince tamamıyla bitiyor demesek bile, yarısından fazlası bitiyor. Yakıt her şey etkiliyor. Bir taksici olarak diyeceğim şu çok kötü durumdayız” diye konuştu.
Minibüs şoförleri: Yevmiye alamıyoruz
Minibüs Şoförü olan Sinan Soğan da zam yerine akaryakıtta indirim yapmaları herkes için daha iyi olacağını söyledi. Doğan, “Bir minibüste üç şoför çalışıyoruz, yemeği, maaşı, sigortası genel olarak yevmiye alamıyoruz. Ben dolmuşçuların yerinde olsam kontak kapatıp hizmet vermem. Şoförler doğru dürüst para alamıyor, dolmuş sahibine de para kalmıyor. Şimdi yolcu ücretlerine bir daha rayiş gelecek. Mazota indirim yapsınlar yolcu ücretlerine zam yapmasınlar. Bu insanlarda günah. Yeni gelecek yolcu ücretleriyle öğrenci 10 TL tam 15 TL düşünülüyor” ifadelerini kullandı.
Gelen paranın akaryakıta gittiğini söyleyen Recep Bozkurt kazanç elde edemediklerini belirterek şunları kaydetti;
“Sabahtan akşama kadar mazota çalışıyoruz. Böyle giderse Türkiye’nin işi perişan. Çıkardığımız para 4 bin ise aldığımız yakıt 3 bin. Bu aracın üç tane de şoförü var, sigortası, maaşı ve yemesi içmesiyle kazanç elde edemiyor.”
‘İnsanların alım gücü kalmadı’
Zamlardan çok etkilenen Diyarbakırlı araç sahipleri ise şöyle konuştular:
Ahmet Özkan: Tüm insanlar zam olaylarından etkileniyor. Dünya çapında petrol fiyatları dolar bazında. Gelen zamlarla da insanların alım gücü kalmamış. Bu gece benzine bir lira 20 kuruş zam gelecek. Kimsenin alım gücü yok. Araç sahipleri toplu taşıma kullanıyor, kendi araçlarını kullanamıyorlar. Benzinlikteki personeller vatandaşa hizmet ediyor ama iş olmadığı zaman istihdam sağlanamıyor. Bütçe açığı çok büyük kapatamıyoruz. İkinci el araba fiyatları da şuan düşmüş durumda ama kimse ikinci el araba da almıyor artık. Zamlar artık yadırganmıyor. Yılbaşına kadar benzin fiyatı 60 TL’yi bulur. Benimde aracım var ama kısıtlı imkânlarla benzin alabiliyorum. Mecbur kalmadığım sürece arabayı dışarı çıkarmıyorum.
Bilal Akbaş: Gelen zamdan sonra nasıl olacak bilmiyorum. Bunların önüne geçmeliyiz. Artık dur dememiz lazım. Diğer ülkelerde olduğu gibi bizde bir kerede toplanıp kontak kapatabiliriz. Bu şekilde bunun önüne geçebiliriz. Depoyu iş icabı mecburen doldurmak zorundayım.
Mehmet Kaya: Hava sıcaklıkları düştü ama akaryakıt fiyatları yakmaya devam ediyor. Seçimlerden önce birçok unsurun zamlara etki ettiği söylendi. Hala akaryakıt niye artıyor bunu anlamıyorum. Gabar’da ki petrolün çıkarmaya başlanmış olması gerekir. Bir alim veya bilge çıksın, akaryakıt fiyatının artmasının sebebi şu desin bizlerde bu sebebe yönelip sorunu çözmeye çalışalım. Zamların şimdiye kadar ki gelişinin sebebi dış güçlerdi, onlarla da bir problemimiz kalmadı. Engel ne ise çözelim.