Çiftçiler: Tarım sektörüne sahip çıkılması lazım!
Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, seralarda yetiştirdikleri salatalıkların ilk hasadına başladıklar.
Bölgede en çok sebze yetiştiriciliği yapan Yeniköy sakinleri, geçimlerini tarım ve kısmen hayvancılıkla yaptıklarını ifade ettiler.
Artan girdi maliyetlerinin bu sene iki katına çıktığını belirten çiftçiler, masraflarının karşılanması için fiyatların sabit bir dengede tutulması, maliyetlerinin düşmesi ve Batman'a fide tesisinin kurulması talebinde bulundu.
"İNŞALLAH HEM VERİMDEN HEM DE SATIŞTAN MEMNUN KALIRIZ"
Bir ay önce ektikleri salatalık fidelerinin verim vermeye başladığını belirten çiftçi Musa Özgün, "Bu sera iki dönümdür. Bir ay önce serada domates ila salatalık ektim. Şu anda ise verim almaya başladık ve yavaş yavaş satmaya da başlayacağız. Fidelerimizi ektikten sonra çapalama, sulama, ipe bağlama, ilaçlama gibi her türlü bakımı yapmaya çalışıyoruz. Bu sene hava güzel geçiyor. İnşallah hem verimden hem de satıştan memnun kalırız." ifadelerini kullandı.
"TARIM SEKTÖRÜNE SAHİP ÇIKILMASI GEREKİYOR"
Salatalık fiyatlarının beklentilerinin çok altıda kaldığını ifade eden Özgün, "Ürünlerimizi satmaya başladığımızda fiyatlar şimdiki gibiyse kar değil, zarar da etmesek iyidir. Geçen sene fidelerin maliyeti 3 lirayken bu sene 6 liraya aldık. Yani maliyetimiz yüzde yüz katlandı. Ama bu fiyat artışlarının ürün fiyatlarına da yansıması gerekiyor. Şu an hayvancılık bitmiş haldedir. Bari tarım sektörüne sahip çıksınlar. Tarıma elverişli bir memlekette yaşıyoruz. Bundan dolayı yetkililerden çiftçileri hakkıyla desteklemeye çağrışıyoruz." şeklinde konuştu.
"GÜBRE, İLAÇ, İŞÇİ FİYATLARI GİBİ MALİYETLERİMİZ İKİ KATINA ÇIKTI"
Geçen seneye göre maliyetlerinin iki katına çıktığını belirten bir diğer çiftçi Yahya Tekin, "Köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Şu an ise tarım mevsimidir. Köyde 4 buçuk dönüm sera ektim. Bunun bir dönümüne domates, 3 buçuk dönümüne de salatalık ektim. Domatesi 1 Mart'ta ektim ve bir buçuk ay sonra ürün almaya başlayacağız. Salatalıklarda ise yavaş yavaş ürün almaya başladık. Yalnız geçen sene 3 liraya aldığımız fidenin bizlere maliyeti 6 liraya geldi. Gübre, ilaç, işçi fiyatları gibi maliyetlerimiz iki katına çıktı. Buna rağmen bu sene salatalık fiyatları geçen seneye göre aynıdır." dedi.
"BATMAN'DA FİDE TESİSİ KURULMASINI İSTİYORUZ"
Maliyetlerinin düşürülmesi için devletten beklentilerinin oluğunu ifade ederek Tekin, "Bir kilo salatalığın bize maliyeti ortalama 6-7 liraya yansırken şu an halde salatalığın kilosunu 6-7 liraya satamıyoruz. Yetkililerden talebimiz fiyatları sabit tutmalarıdır. Ya da maliyetlerimizi düşürsünler. Çünkü maliyetler düşerse, ürün fiyatları da düşecektir. Hatta bu sene fide bulmakta bile sorun yaşadığım için bir buçuk dünüm ekemedim. Bu konu devlet çiftçilere destek olmak istiyorsa Batman'da fide tesisi kurabilirler. Tabi devlet kendi bünyesinde açarsa daha iyi olur." diye konuştu.