AMİDA HABER- Ekonomik kriz, Diyarbakır genelinde her sektörü olduğu gibi ikinci el eşya pazarını da derinden etkiledi. Strateji ve Bütçe Bakanlığı’nın verilerine göre, Aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 44,38 seviyesinde gerçekleşti. Enflasyondaki bu gerilemeye rağmen asgari ücretin ve emekli maaşlarının beklenen seviyede artırılmaması toplumda büyük tepkilere yol açtı. 2025 yılı için asgari ücret 22 bin 104 TL olarak belirlendi.
‘Alım gücü her geçen gün daha da derinleşiyor’
Merkez Bankası ve DİSK-AR tarafından yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de çalışanların yaklaşık yüzde 50’sinin asgari ücret seviyesinde maaş alıyor. Milyonlarca insan asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışsa da insanların büyük çoğunluğu asgari ücrete dahi erişemiyor. Artan maliyetler ve yüksek enflasyon, vatandaşların alım gücü her geçen gün daha da derinleşiyor.
‘İkinci el satışları durdu’
Yaklaşık 2 milyonluk nüfusu ile Diyarbakır, ekonomik krizden en çok etkilenen kentlerden biri. Alım gücünün düşmesiyle sıfır ürünlere olan talep azalırken, önceki yıllarda ikinci el eşya pazarına yönelen kent sakinleri bile artık bu ürünleri almaz oldu.
‘Ne ikinci el eşya satan var ne de alan’
Bağlar İlçesi, Mevlâna Halit Mahallesi’nde ikinci el eşya satan 50 yaşındaki Hilmi Daz, bütün birikimi vererek açtığı ikinci el eşya dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Alım gücünün çok düştüğüne dikkat çeken Daz, şunları aktardı: “4-5 yıl önce elimde küçük bir birikimin vardı. Hepsini buraya yatırdım. Eskiden satışlar çok iyiydi. 4-5 yıl içerisinde satışlar her geçen gün düşmeye başladı. Ne ikinci el eşya satan var ne de alan, insanlar artık hiçbir şey alamıyor. Herkesin maddi durumu çok kötü. Böyle olunca dükkânı kapatmak zorunda kaldım. Kalan üç beş parçayı da bir bu işi, yapan başka bir arkadaşıma verdim. Evimde şu an oturuyorum. Sıfır elde var sıfır.”