AMİHA HABER- Diyarbakır’da dar gelirli vatandaşların uğrak yerlerinden biri Sur İlçesinde bulunan Sakatatçılar Çarşısı, sofrasına bir kilo et koyamayanların yeni uğrak yeri. Günde ortalama 2 ton sakatatın tüketildiği çarşının gözde ürünü ise kelle paça. Çarşıda bir takım olarak nitelenen bir kelle ile 4 ayak, 200 TL’den satılıyor. Kelle paçadan sonra, talebin en yoğun olduğu bumbar ise daha uygun. Bumbarın kilosu ise 65 TL. 600 TL’ye et alamayanların “ikame ürün” olarak ya bağırsak ya da kelle paçayı tercih ediyor.
Günde 2-3 ton satış yapılıyor
Hayvan Borsası ve ilçelerden kesimi yapılan büyük ve küçükbaş hayvanların et dışında kalan tüm organlarının satıldığı Sakatatçılar Çarşısı’nda günlük ortalama 2-3 ton sakatat satılıyor. Özellikle kadınların alışveriş yaptığı çarşıda yaz aylarında kışa oranla hem fiyatlar düşüyor hem ürünler bol ve taze.
Fakirin vitamin deposu
Ekonomik nedenlerden dolayı vatandaşın alım gücünün düşük olduğu, et ürünlerin yüksek olduğu bu dönemde vatandaşlar protein ihtiyacını karşılamak için haftanın 5 günü Sakatatçılar Çarşı’na uğrayıp işkembe, kelle paça, bumbar, beyin, dil, ciğer ve koç yumurtası temin ediyor.
Bayramdan bayrama kırmızı et
Amida Haber’e konuşan Hamdiye Çetin, haftanın bir günü protein ihtiyacını karşılamak için Sakatatçılar Çarşı ‘na geldiğini söyledi. Çetin çarşının kendileri için vazgeçilmez bir yer olduğunu belirterek, “Malum et fiyatları çok yüksek. Alım gücümüz yok. Ancak bayramdan bayrama kırmızı et yiyebiliyoruz. Protein ihtiyacımızı karşılamak için sürekli beyaz et (tavuk) yemekte olmuyor. Zaten tavuklar eskisi gibi doğal ve lezzetli değil. Burada ise daha çok Bumbar, Dalak ve Kellepaça alıp pişirdikten sonra çocuklarıma yediriyorum. Ürünler genelde taze ve yıkanmış oluyor. Gayet memnunuz buradan” şeklinde konuştu.
Çarşıda 20 işyeri var
Sakatatçılar Çarşı ‘nda sıralı biçimde 20 sakatat dükkanı bulunmakta. Sabahın erken saatlerinde çarşıya gelen sakatatların bir kısmı yıkanıyor bir kısmı da tüylerinden arındırılmak için tüpün üzerinde ısı işlemine tabi tutuluyor. Çarşının ortasından akan suda sakatat yıkayan çalışanlar, tulum ve çizme ile hem ıslanmaktan hem de sakatat artıklarından kendilerini koruyor. Küçük ve havasız dükkanlarda bir kişi sürekli gelen ürünleri yıkama işlemi yaparken ısıtma, kesme ve satış işlemlerine ise farklı kişiler bakıyor. Esnaflar kazançlarının geçimlerini sürdürmeye yetmediğini kıt kanaat geçindiklerini söylüyor.