Hamza Özçelik/ Uğur Kasioğlu
Hesaplar arasında para transferinde kolaylık sağlayan IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) birçok esnafın yeni gözdesi oldu. POS cihazı olmayan yada yüksek kesintiler nedeniyle kullanmak istemeyen esnaf, alış veriş yapan halkı IBAN'a yönlendirmeye başladı. Böylelikle bir dönem hemen hemen her iş yeri ve tezgahın önünde yer alan "Kredi kartı geçerlidir" yazısı yerini "IBAN geçerlidir" yazısına bıraktı.
Müşteriler talep ediyor
IBAN’ını TEZGAHINA yazan esnaflardan biri de Diyarbakır Bağlar İlçesi Selahattin Eyyubi Mahallesinde bulunan semt pazarında yıllardır yumurta esnaflığı yapan Bayram Yakan. Halkın ısrarı üzerine böyle bir yol bulduğunu söyleyen Yakan, “Müşteriler yumurta almaya geldiklerinde hep IBAN’ın var mı diye soruyorlardı. Hal böyle olunca bende IBAN’ın fotoğrafını çekip tezgâhın önüne astım” dedi.
‘Gayet olumlu karşılanıyor’
Bingöllü olmasına rağmen yıllardır Diyarbakır’da yumurta esnaflığı yapan Bayram Yakan, “Bingöllüyüm, 30 yıldır Diyarbakır’da esnaflık yapıyorum. Ailem 1960’dan beri Diyarbakır’da esnaf, şimdi de biz yürütüyoruz bu işi abimle birlikte yumurta esnaflığı yapıyoruz. IBAN mevzusu müşteriler 300-500 liranın çok büyük bir para olduğunu ve paraları pek yanlarında taşımazlar ama öyle değil. Müşteriler yumurta almaya geldiklerinde hep IBAN’ın var mı diye soruyorlardı. Hal böyle olunca bende IBAN’ın fotoğrafını çekip tezgâhın önüne astım. Gülen birkaç vatandaş dışında gayet olumlu karşıladılar” diye konuştu.
“IBAN’dan haftalık 2-3 bin kazanıyorum”
IBAN üzerinden haftalık 2-3 bin TL’lik satış yaptığının altını çizen Yakan şunları kaydetti;
“Satışlarımdan gayet memnunum. IBAN işine girmeden önce araştırdım faize giriyor mu? diye, böyle yaparsam günah mı? Çünkü şahsım olarak kendim faizden ve günahtan korktuğum için baya araştırdım. Pazara geldiğimde günde ortalama 300-500 lira IBAN’ıma atılır. Günlük gelen 10 müşteriden 3’ü IBAN ile alışveriş yapar. Bazen çekirdek aileler 2 koli birden alınca üstlerinde nakit olmadığı için IBAN’A atarlar. İnsanlarımız yavaş yavaş alıştığı için talep de artıyor. Faiz olmadığı sürece ben bu işe devam edeceğiz.
“Okulların açılması işlerimizi canlandırdı”
Okulların açılmasından ve havaların serinlemesinden sonra işlerimiz bir yoğunlaştı. Satışlarımız şuanda iyi gidiyor. Günlüğümüz 2 bin liranın altına inmiyor. “
Fiyatlar
M-75 lira, S-70 lira, L-85 lira, XL- 90 lira, köy yumurtası da 100 lira.