Dolar ve altın ne durumda? Tahminler açıklandı

Dolar ve altın serbest piyasalarda durgun bir haftadan sonra Temmuz ayı enflasyon rakamlarına kilitlendi. Dolar 33 TL seviyelerinde yatay seyrederken, altının gram fiyatı geçen günlerdeki yükselişten sonra düşüş yaşadı. Detaylar haberimizde.

AMİDA HABERDolar serbest piyasalarda güne 33,06 TL’den başlarken, altının gram fiyatı ise 2538,58 TL’den işlem görüyor. Enflasyon rakamlarındaki belirsizlik ve Merkez Bankasının vereceği faiz kararlarının piyasaları beklenti içine koydu.

Foreks Haber, tarafından düzenlenen ekonomist anketinde dolar ve Türkiye’deki enflasyon beklenti verileri belirlendi.

Anket sonuçlarına göre, 2024 yıl sonu enflasyonu için medyan tahmin %43,00 olarak ölçüldü. En yüksek beklenti %46,00 iken, en düşük tahmin %40,10 seviyesinde. Bu rakamlar, yıl sonuna kadar enflasyonun yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceğini gösteriyor.

Altında ne durumda?

Enflasyon verileri beklenirken, 30 Temmuz 2024 itibarıyla gram altın fiyatı 2535 TL ve ons altın fiyatı 2385 dolardan güne başladı. FED toplantısı öncesi ‘bekle-gör’ eğilimi, dolar endeksinde yaşanan yükseliş ve İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimin sıcak çatışmaya dönme riskinin azalması; altın fiyatları üzerinde etkili olduğu gözlemleniyor. Gram altında kısa vadede 2520 TL destek ve 2550 TL direnç olarak takip ediliyor.

Dolar kuru yılsonu tahmini

10 ekonomist tarafından yapılan tahminlere göre, 2024 sonunda dolar/TL kuru 37 lira seviyesinde olacak. Kur için en yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla 37,72 ve 36,00 olarak belirtildi. Önceki anket döneminde de yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,14 seviyesindeydi.

TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) son piyasa katılımcıları anketinde ise katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,37 TL, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise 41,52 TL olarak belirlenmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri