Elon Musk ile İsrail arasında Starlink çekişmesi: BM Gazze için istiyor!

Birleşmiş Milletler (BM) ile İsrail arasında devam eden Starlink’in Gazze’ye konuşlandırılması görüşmeleri sonrası, İsrail’den Elon Musk’a tepki geldi.

AMİDA HABER – Amerikalı iş insanı SpaceX, Tesla ve Starlink internet uydu sisteminin girişimcisi, Elon Musk BM’nin talebi doğrultusunda Gazze’ye Starlink sistemini konuşlandırmayı düşünüyor. Böylece BM yardım çalışanlarının güvenliğinin iyileştirilmesi amaçlanıyor.

Konuşlandırmaya ilişkin taraflar arasındaki görüşmeler, İsrail'de yükselen Musk karşıtlığının gölgesinde devam ederken, Gazze Şeridi'ne internet bağlantısı ulaştırılmasını istemeyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti, Gazze'deki yardım kuruluşlarına Starlink uydu hizmeti sağlanmasını istemiyor.

İsrail ile Elon Musk arasında Starlink çekişmesi

Tel Aviv, Starlink karşıtlığına gerekçe olarak Hamas'ın yeniden güç kazanma ihtimalini gösteriyor. İsrail İletişim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Starlink'le tüm bağları koparacağız." açıklaması, Netanyahu hükümetinin tutumunu gösteriyor.

Musk: Yardım kuruluşlarıyla bağlantıya destek vereceğiz

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio Cortez, 2,2 milyonluk Filistin nüfusuyla iletişimin tümden kesilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Gazeteciler, tıp uzmanları, insani yardım çabaları ve masumlar tehlike altında." diyen Cortez'e Elon Musk'tan yanıt gecikmedi: "Starlink, Gazze'deki uluslararası kabul görmüş yardım kuruluşlarıyla bağlantıya destek verecek."

ABD merkezli Demokrasileri Savunma Vakfı ise Starlink'in Gazze'deki olası varlığının "tehlikeli" olduğunu savunuyor.

'İsrail'in savaş avantajı zayıflayacak' yorumu

Emily de La Bruyere ve Nathan Picarsic imzalı analizde, "Sistem konuşlandırıldığı takdirde, İsrail'in savaş avantajı zayıflayacaktır." tezi ortaya atıldı.

Starlink ağının Ukrayna'da önemli bir "savaş dönemi yeteneği" olduğunun kanıtlandığı belirtilerek, "Starlink bağlantısı, Gazze'deki insani ihtiyaçlar açısından değerli olabilir, ancak Starlink'in orada konuşlandırılması güvenlik riskleri taşıyor." görüşlerini savundular.

Bruyere ve Picarsic, böyle bir konuşlandırmanın, SpaceX'e internet kullanıcılarını seçme ve çatışma sırasında kritik iletişim ağlarına erişimlerini izleme olanağı vereceğini düşünüyor. "Bu da bir sivil toplum kuruluşuna devredilebilecek oldukça büyük bir güçtür." ifadesini kullandılar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri