Deprem bölgesinde sel felaketi: 5 ölü, 7 kayıp

Kahramanmaraş merkezli depremde yıkıma uğrayan Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'da bu kez de sel felaketi yaşanıyor. 3 şehirde toplam 5 kişi hayatını kaybederken 7 kişi de kayboldu. Şanlıurfa’da sağanak yağış etkili oldu....

Kahramanmaraş merkezli depremde yıkıma uğrayan Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'da bu kez de sel felaketi yaşanıyor. 3 şehirde toplam 5 kişi hayatını kaybederken 7 kişi de kayboldu. Şanlıurfa’da sağanak yağış etkili oldu. Kentte dün gece başlayan yağış nedeniyle bazı ev, hastane ve iş yerlerini su bastı, araçlar sel sularına kapılarak sürüklendi. 

Hayat durma noktasına geldi

Şanlıurfa Valiliği il genelinde bugün itibariyle okulların bir gün tatil edildiğini açıkladı. Ayrıca Akçakale ve Harran ilçelerinde de yağış nedeniyle selin oluştuğu öğrenildi. AFAD yağışların perşembe gününe kadar süreceğini açıklayarak vatandaşların dikkatli olması gerektiğini bildirdi. Sağanak yağış nedeniyle Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım servisi su baskınına uğradı. Kenti etkisi altına alan yağış hayatı adeta durma noktasına getirdi. Sağanak yağış nedeniyle birçok ev işyeri sular altında kalırken, araçlar sürüklendi.

Selin vurduğu hastanenin yoğun bakım ünitesi boşaltıldı

Şanlıurfa'da sel felaketinden etkilenen Şanlıurfa 800 Yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesini su basınca çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi hastaneye yönlendirildi. Hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören hastalar hızlı bir şekilde çevre hastanelere sevk edilirken, hastane içerisindeki suyun tahliye edilmesine başlandı.

Sel suları Hilvan - Bozova yolunu yuttu

Şanlıurfa'nın Hilvan ve Bozova ilçelerini birbirini bağlayan ve Ördek köyü mevkisinden geçen dere taşınca sular karayolunu yuttu. Sel suları nedeniyle kağıt gibi parçalanan karayolunun kopan parçası saniyeler içerisinde suların içaresinde kalarak gözden kayboldu. Facianın boyutunu gözler önüne seren o anlar ise cep telefonu ile görüntülendi.

Selin vurduğu Balıklıgöl çamurla kaplandı

Sağanak yağış nedeniyle sel suları Balıklıgöl'ü çamur deryasına çevirdi. Şanlıurfa'nın tarihi yapıları sular altında kalırken, çamur nedeniyle suyun rengi sarıya döndü. Balıklıgöl'ün balıkları etrafa saçılarak telef olurken, suların çekildiği kısımlarda ise geriye moloz ve çamur yığınları kaldı.

2 itfaiye eri yüzerek kurtuldu

Şanlıurfa Abide kavşağında sel sularına gömülen 2 itfaiye eri, yüzerek su yüzeyine çıktı. Üst geçitten alt geçide uzatılan merdiven ve sarkıtan ipler yardımıyla itfaiye erleri yukarı çekildi. Çıkarılan itfaiyeciler, üst geçide çıkmayarak, su altında kalan vatandaşları da kurtarmak için çalışma başlattı. Can simidi giyen ve halat bağlayan ekipler, su içerisinde mahsur kalan vatandaşları kurtarıyor.

Aracıyla su altında kalan kişi kendi çabasıyla sağ kurtuldu

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde aracıyla birlikte sel sularında mahsur kalan bir kişi, yüzerek su üstüne çıktı. Çamur içerisinde kalan vatandaş, köprüden alt geçide sarkıtılan itfaiye hortumuna tutunarak yukarı çekildi. Mahsur kaldıktan sonra 3-4 saatin ardından kurtulan ve ambulansa bindirilen vatandaş, ilk müdahalesi yapılarak hastaneye götürüldü.

‘Can kaybının artması konusunda endişe duyuyoruz’

Canlı yayına bağlanan Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan yaşanan felaket hakkında açıklamalarda bulundu. Vali Ayhan şöyle konuştu: ''Dünden beri çok yoğun yağış vardı. Okulları tatil ettik ve tedbirler aldık. Gece boyu kriz merkezindeydik. Çok yoğun bir yağış olduğu için derelerin taşması sonucunda birçok ev su altında kaldı. Şu an 4 vatandaşımız vefat etti, çalışmalar devam ediyor. Kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımız var, helikopterler hazır, inşallah onları da kurtaracağız. Durum kontrol altında ancak yağış devam ediyor. İhbarlar var, inşallah üstesinden geleceğiz. Çevre illerden çok güçlü destek var. Bakanlıklardan destekler var. Kırsal bölgede şu an olumsuz bir durum yok. Sular toplanıp Harran, Suriye tarafına gitmekte dolasıyla o güzergahta tarımsal zarar söz konusu. Ancak diğer bölgelerimizde çok ihbar gelmedi, jandarmamız taramasını yapıyor. Bozova bölgesinde bir tır maalesef suya kapılmış, onunla ilgili arama-tarama çalışmaları yapılmakta. Can kaybının artması konusunda endişe duyuyoruz. Birçok noktada polis dalgıçlarımız ve ekiplerimiz müdahale ediyor. Can kaybının artmamasını temenni ediyoruz. Metrekareye düşen yağmur bugün 200 kilograma yaklaştı. Mart ayında Şanlıurfa’ya metrekareye düşün yağmur 56-57 kilogram. Yıllık ise 450 kilogram yağış düşüyor. Şanlıurfa, Türkiye’nin en az yağış alan bölgelerindendir. Bu miktarın yarısını neredeyse 2 günde almış alıyoruz.”

Bakan Kirişci Şanlıurfa’ya gidiyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de sel felaketinin yaşandığı bölgede incelemelerde bulunmak üzere Urfa’ya gidiyor.

Sel suları cadde ve sokakları göle çevirdi

Adıyaman'da ise sağanak yağışın ardından bir konteyner suya kapıldı. 1 kişi hayatını kaybederken 4 kişinin kayıp olduğu öğrenildi.  Birkaç gündür yağışın etkili olduğu Adıyaman, sel sularına teslim oldu. Sel suları cadde ve sokakları göle çevirdi. Birkaç gündür etkili olan yağmurdan dolayı Adıyaman kent merkezinde caddeler sel suları altında kaldı. Sel sularından dolayı sürücüler de zor anlar yaşadı. Rögarların taştığı şehirde bazı araçlar ise çöken yollarda mahsur kaldı.

Adıyaman’da sel: 1 ölü, 3 kayıp

Adıyaman Valisi Numan Hatipoğlu, sağanağın etkili olduğu Adıyaman'ın Tut ilçesinde bir bahçedeki konteynerin suya kapılması sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin kaybolduğunu açıkladı. Vali Çiçek, "Selde kaybolan kişiler, kendi bahçelerine kurdukları konteynerde kalıyordu. Sel suları konteyneri sürükledi. 10 arama ekibiyle kayıp 3 kişi için yaklaşık 25 kilometrelik bir alanda arama çalışması yürütüyoruz" dedi.

Bakan Soylu sel bölgesinde

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adıyaman'ın Tut ilçesinde incelemelerde bulundu. İncelemeleri sırasında basın mensuplarına açıklama yapan Soylu, “163 kişilik bir arama kurtarma ekibimiz çalışıyor, yaklaşık 10 ekip. Tabii selle ilgili gerekli hem uyarılar yapmıştık, hem de bölgede gerekli tedbirleri almaya çalışmıştık. Fakat burada bir aile sel sularına kapıldı. 4 kişiden bir kişinin cenazesine ulaştık” dedi. Soylu, kayıp 3 kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Koordinatör valilerin, tüm görevlilerin bölgede olduğunu ifade eden Soylu, “Yollar açık, elektrik var, su var” diye konuştu. Bölge için birkaç gündür uyarıları olduğunu ifade eden Soylu, özellikle dere yataklarının etrafında bulunulmamasını istedi. Soylu, “İlgili yerlerde arkadaşlarımızın uyarısı var, uyarılara da riayet etmek gerekir” ifadelerini kullandı.

AFAD: Son 24 saatte Şanlıurfa'ya 111 mm, Adıyaman'a ise 136 mm yağış düştü

Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen sel ile ilgili açıklama yapan AFAD, son 24 saatte Şanlıurfa'ya 111 mm, Adıyaman'a ise 136 mm yağış düştüğünü belirtti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD),  sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Adıyaman

Son 24 saatte Adıyaman ilimizin Tut ilçesine 136 mm yağış düşmüştür. Su baskınları nedeniyle 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, kayıp ihbarı bulunan 3 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Bölgede 14 profesyonel dalgıç ve 140 arama kurtarma personeli ile birlikte toplam 346 personel görevlendirilmiştir. Bölgedeki iş makinalarına ek olarak 10 vidanjör, 50 motopomp ve dalgıç pompa, 6 kurtarma botu ve 15 araç görevlendirilmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyor, bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.

Şanlıurfa

Son 24 saatte Şanlıurfa’ya 111 mm yağış düşmüş olup; su baskınları nedeniyle 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2 vatandaşımızın kayıp olduğu ihbarı alınmıştır. 162 arama kurtarma personeli ile 17 profesyonel dalgıç bölgede görevlendirilmiştir. Bölgeye, mevcut iş makinalarına ek olarak 270 iş makinası sevk edilmiş; 100 dalgıç pompa ve motopomp, 5 vidanjör, 25 su botu ve 23 arama kurtarma aracı görevlendirilmiştir. Diğer illerden takviyeler devam etmektedir.  Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" 

Malatya sular altında

Malatya genelinde de bir süredir etkili olan sağanak yağış sele neden oldu. Birçok noktada yollarda göçükler oluşurken bazı evleri su bastı. Doğanşehir ilçesinde aşırı yağış sele neden olurken, dereler taştı, tarım arazileri su altında kaldı. Bölgede inceleme yapan Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, ekiplerin sahada çalışma yaptığını belirterek bu ana kadar kendilerine ulaşan yaralanma ve can kaybı bilgisi olmadığını söyledi.

Su kanalı patladı, mahalle su altında kaldı

Etkili olan sağanak yağış nedeniyle Doğanşehir ilçesinde su kanalı patladı, mahalleleri su bastı. Aşırı yağış nedeniyle kanalın patladığını belirten Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt bölgede çalışmaların sürdüğünü söyledi. Teyakkuzda olduklarını aktaran Zelyurt, "Akçadağ istikametine su taşıyan Sürgü barajında ana kanalda patlama sonucu ilçe merkezi ile Çukur Mahallelerimizi su bastı. Baskınlar sonra kanalın olduğu bölgeye gelerek patlayan yeri tespit ettik ve yolu yararak suyu dereye verdik. Yağışlar devam edeceğinden dolayı tüm ekipler olarak teyakkuzdayız” diye konuştu. (AJANSLAR / HABER MERKEZİ)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri