11 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı öncesinde birçok kırtasiyeci sezon hazırlıklarını tamamlayarak, ders zilinin çalmasına bir hafta kala yoğunluğun artmasını beklediklerini belirtti.
Kırtasiye alışverişi yapacak olanların sağlığa zararlı ürünlerden uzak durması gerektiğini belirten uzmanlar, merdiven altı diye tabir edilen kanserojen malzemeler yerine sağlık açısından zararı olmayan ürünlerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar.
Kırtasiye sezonu ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Kırtasiyeci Yalçın Aksoy, kırtasiye alışverişi yapacak olan velilere önemli tavsiyelerde bulundu.
“ÖNCEKİ YILA GÖRE 3-4 KATI FİYATLARDA DEĞİŞİKLİK OLDU”
Sezonun Eylül ayı ortasında canlanacağını belirten Aksoy, “Kırtasiye sezonu Eylülün ortası itibariyle başlıyor. Bu dönemde de velilerimiz gelip kırtasiye alışverişlerini yapıyorlar. İnşallah hayırlı bir sezon geçiririz ve bereketli olur. Önceki sezonla bu sezon arasında rahatlıkla 3 katına fiyatlarda artış oldu. 3-4 katı fiyatlarda değişiklik oldu. Geçen sene bir ilkokul öğrencisi için 1.000-1.500 lira alışveriş yapılırken bu sene rakamlar 3 bin-3 bin 500 lira ve hatta daha fazla rakamlara çıkmaya başladı.” dedi.
“ZİNCİR MARKETLER KIRTASİYE SEZONUNDA KIRTASİYECİLİK YAPIYOR BİZ SÜREKLİ KIRTASİYECİYİZ”
Velilere tavsiyelerde bulunan Aksoy, “Herkes kendi hesabını daha iyi yapıyor. Veliler eskiden daha rahattı. Malzemeler defterler evde yarımken bitmemiş malzemeler varken yenisini alabiliyorlardı. Ama şimdi o defterlerde ve malzemelerin kalan kısmını rahatça kullanabiliyorlar. Artık hesabını kitabını rahatça yapabiliyor. Çünkü ekonomik şartlar çok zorlaştığı için herkes uygun fiyatlara almaya kalkıyor. Burada en belirleyici nokta istenilen ürünü veli en uygun nereden alabilir. Bu çok ön plana çıktı. En uygun malzemeler internetten ve zincir marketlerden alınabiliyor. Biz kırtasiyecilerin en büyük sıkıntılarından biri odur. Veli haklı olarak cebindeki paraya göre hareket ediyor. Zincir marketlerde bu dönemde çok ön plana çıkıyor. Çünkü çok güçlüler. 10 binin üzerinde mağazaları var. Alım gücü bizden çok fazladır. Bu yüzden de daha uygun fiyat sunabiliyorlar. Ama bunların sürekliliği yok. Biz 12 ay boyunca yani sürekli kırtasiyeciyiz. Onlar geçici sezonun başında kırtasiyecilik yapıyor. Ondan sonra zaten onları bulamıyorsunuz. Veliler genel anlamda toplu alımları oralardan gerçekleştiriyorlar. Ondan sonra sezon içerisinde ufak tefek anlık alışverişlerini bizden gerçekleştiriyorlar. Genelde kırtasiyede alışveriş sistemi daha çok tanıdığımız ve çalıştığımız firmalar bizleri tercih ediyor. Bu durum piyasanın ekonomik koşullarından kaynaklanıyor.” ifadelerine yer verdi.
“PİYASANIN BİLİNEN MARKALARINDAN VAZGEÇİLMEMELİDİR”
Eskisi gibi kırtasiye malzemelerinde kanserojen malzemeler bulunmadığını belirten Aksoy, “Artık denetlemeler çok fazla olduğu için kanserojen malzemeler (merdiven altı malzemeler) piyasaya çok girmiyor. Markalı ürünler piyasaya giriyor. Bu ürünler de Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmiş şekilde piyasaya giriyor. Genelde marka ürünlerin genelde kutularının arkasında İSO belgeleri, Sağlık Bakanlığı belgeleri alışveriş yapılırken bunlara dikkat edecekler. Piyasanın bilinen markalarından vazgeçilmemelidir. Çok ucuza aldık demek de doğru değildir. Sağlıksız ürünlerle de karşılaşabilirler. Hatalı ve problemli bir ürün olduğunda iade şansları olmayabilir. Bilinen markalarda hiçbir sıkıntı çekmezler. Hem sağlık yönünden hem de iade yönünden hiçbir zaman problem çekmezler.” diye konuştu.
“SIKINTILARIMIZ VAR AMA BİR ŞEKİLDE BU SIKINTILARI AŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Yeni eğitim yılının hayırlar getirmesi temennisinde bulunan Aksoy, “Yeni dönemin çocuklarımıza hayır ve başarı getirmesini diliyorum. Bu ticaret hepimiz adına bir şekilde devam ediyor. Sıkıntılarımız var ama bir şekilde bu sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. Burada tek söyleyeceğim şey veli, biz esnaflar, Milli Eğitim Bakanlığı ve devletin diğer kurumları olsun hep birlikte hareket etmemiz lazım. Doğruyu hep beraber bulabiliriz.” şeklinde konuştu.