Uyuşturucu ile ilgili yürütülen mücadele etkili ve yeterli oluyor mu?
Son yıllarda başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun büyük bir kesiminin içine saplandığı madde bağımlılığındaki tablo korkutuyor. Uyuşturucu satıcıları, manevi boşluk içindeki gençleri hedef alıyor. Uzmanlar madde bağımlılığının neredeyse her sene büyük bir artış gösterdiğini belirtiyor.
Peki, Türkiye'de uyuşturucu madde ile ilgili yürütülen faaliyetler ve mücadele politikaları etkili ve yeterli mi? Polisiye tedbirler yeterli mi?
Bursa Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Suat Kızılhan, yaptığı açıklamada, Güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği uyuşturucu operasyonları her ne kadar göz alıcı olsa da adalet konusunda verilen taviz nedeniyle istenilen bir tedbir olarak yansımadığını söyledi.
"Güvenlik güçleri uyuşturucuya yönelik operasyon yapıyor, diğer tarafta başka aksaklıklar meydana geliyor"
Güvenlik güçlerinin uyuşturucu operasyonları ne kadar göz alıcı olsa da adalet konusunda verilen taviz istenilen bir tedbir olarak yansımadığını belirten Kızılhan, "Uyuşturucu yaygın bir şekilde devam ediyor. Uyuşturucu satışlar hala devam ediyor. Maalesef ülke olarak bu durumlara seyirci kalıyoruz. Çünkü bunları yapacak olan devletin güvenlik kollarının vazifeleridir. Güvenlik güçleri uyuşturucuya yönelik operasyon yapıyor ama diğer tarafta başka aksaklıklar meydana geliyor." dedi.
"Uyuşturucu konusunda mutlaka özel bir yasanın çıkması gerekiyor"
Kızılhan, "Adalet Bakanlığının uyuşturucu konusunda İçişleri Bakanlığının uyuşturucuya yönelik yaptığı ciddi adımları tamamlama adına mutlaka destek verici adımlar atması gerekir. Tacizcilere yönelik nasıl özel bir yasa çıktıysa uyuşturucu konusunda da mutlaka özel bir yasanın çıkmasını istiyoruz. Yapılan operasyonlara ciddi bir şekilde topluma yansıması için mutlaka adaletinde tam tecelli olması gerekiyor." diye belirtti.
"Yapılan operasyonların toplumun refahı nezdinde olması için adalet ve hukukun birbirlerini tamamlamaları gerekir"
Devletin ve güvenlik güçlerinin yaptığı bu operasyonlar toplumun, ülkenin refahı nezdinde olması için Adalet Bakanlığı ile hukukunda gerçek bir tecelli ile birbirlerini tamamlamaları gerektiğini söyleyen Kızılhan, "Toplumsal bir duyarlılıkla devlet-millet el ele birlik olarak bu belayı ülkemizden ancak def edebiliriz. Yaşanan bu gidişata göre bu olmaz. Eğer yapılan bütün operasyonlarda tamamlayıcı tarafı olmadığı zaman yaşananlar insanlara sadece zaman kazandırma ve ötelemeden ileri değildir. Devletin ve milletin uyuşturucu konusuna ciddi bir şekilde eğilmelerini istiyoruz. Tehlikenin boyutunu herkes bilmesi gerekiyor." diye konuştu.