AMİDA HABER – Türkiye’nin gözü 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlerde. Seçimlere 20 gün kala partilerin sahadaki çalışmaları devam ederken, İstanbul seçim sonuçlarının Kürt meselesine yansımasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Kulislerde, 31 Mart seçimlerinden sonra Kürt meselesinde yeni gelişmelerin yaşanacağı ifade ediliyor. Kürtlerin İstanbul seçimlerindeki tavrı, 1 Nisan sonrası Kürt meselesinde yeni bir sürecin başlayacağı iddialarını Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ile konuştuk.
‘Kürtler çekişmenin parçası olmamalı’
İstanbul seçim sonuçlarının hem bölgeyi hem Türkiye siyasetini yakından ilgilendirdiğini söyleyen Bedirhanoğlu, “İstanbul seçimlerini kazanmış bir İmamoğlu önümüzdeki 10-15 yılda önemli bir aktör olarak yerini alacak. Kazanmamış bir İmamoğlu ise kaybedenler kervanına katılacak. Kürt seçmenin İstanbul gibi önemli merkezde alacağı oy ve tavır bölgedeki Kürtlerin durumu ile orantılı olacak. Kürtler AK Parti-CHP arasındaki bu çekişme ve kavganın bir parçası olmamalı. Temelim o. Bunun bir tarafı olmamaları lazım. Kürtlerin durumu körü körüne bir düşmanlık, kimseye karşılıksız destek vermek olmamalı. Önceki seçimlerde bu yapıldı. Ama her yaşanan önemli bir tecrübe ve birikim yarattı” dedi.
‘Yeni gelişmeler uzak değil’
Sonuçlar ne olursa olsun 1 Nisan sonrası kartların yeniden dağıtılacağını ifade eden Bedirhanoğlu, “Bu hem Türk siyasi hareketinde hem bölgeye dönük gelişmelerin de payı var. Ben ne olursa olsun gelişmelerin çok olumsuz olacağı kanaatinde değilim. Belki bir takım gerilimler gelişebilir, ama ben Kürt meselesinde yeni gelişmelerin çok uzak olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
1 Nisan sonrası çaba içinde olacaklar
AK Parti ile DEM Parti arasında diyalog kapılarının açık olduğunu söyleyen Bedirhanoğlu, “Diyalog yollarının kapalı olduğunu düşünmüyorum. Diyalog illa ki bir şekilde vardı. Değişik platformlarda illa ki oldu. Fakat önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin de pozisyonunu geliştireceğini düşünüyorum. Çünkü Kürt meselesine baktığımızda Türkiye ile hesabı olan gerek bölgesel gerek uluslararası aktörlerin bu meselenin üzerinde kendi hesaplarını görmek bir durumları var. Bunların hepsini yaşadık. Bu mesele üzerinden hesabını görmeye çalışıyorlar. Türkiye’yi yönetenler bunu görüyor. Bu gerilim ve tansiyonu düşürme noktasında özellikle 1 Nisan’dan sonra bir çaba içerisinde olacaklarını düşünüyorum” dedi.
‘Tehdit değil fırsat’
İstanbul seçim sonuçlarının Kürt meselesinin çözümünde önemli bir paya sahip olduğunu dile getiren Bedirhanoğlu, “Türkiye bölgesinde güçlük aktör olmak gibi bir derdi var. Bölgenin ekonomik pazarlarına hakim olmak gibi bir derdi var. Böyle bir derdi varsa kendi içindeki sorunları önemli ölçüde azaltmış, bu sorunu çözen bir ülke bölgede daha güçlü olur. Meselelere bir tehdit değil fırsat olarak yaklaşmalı” diye konuştu.
‘DEM ile görüşmeler öne çıkacak’
DEM Parti’nin mecliste grubu bulunan ve güçlü temsiliyete sahip bir parti olduğunu dile getiren Bedirhanoğlu, “DEM dışında da aktörler var. Ama sürecin DEM üzerinden yürüyeceğini tahmin ediyorum. Farklı arka planları olacak. Belki bazı gizli görüşme ve diyaloglar olabilir. Bu sefer biraz daha DEM’le görüşmelerin daha ön plana çıkacağı bir dönemi yaşayabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Haber: Hozan Adar