'Kürdistan' seçimlerinin resmi olmayan sonuçları belli oldu: Hangi parti kaç oy aldı?

Irak Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) Pazar günü gerçekleştirilen 6’ıncı dönem parlamento seçimlerinin resmi olmayan sonuçları belli oldu. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, katılım oranının yüzde 72 olduğunu açıkladı.

AMİDA HABER - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) genelinde parlamento seçimlerine katılımın oranının yüzde 72 olduğu açıklandı. Dört seçim bölgesinde en yüksek katılımın olduğu il Duhok olurken, en düşük katılım ise Süleymaniye’de gerçekleşti.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Kürdistan Bölgesi Başkanı Neberd Ömer, seçim sonuçları ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, seçimlerde oy verme sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlandığını, yaşanan küçük teknik sorunlara anında müdahale edildiğini söyledi.

Seçimleri katılım oranı yüzde 72

Sandıkların Bağdat’taki Seçim Komisyonu merkezine gönderileceğini ifade eden Neberd Ömer, sandıkların yüzde 98’inin seçim komisyonuna ulaştığını aktardı.

Yüksek Seçim Komisyonun verilerine göre, IKBY seçimlerine katıl yüzde 72 oldu. Seçime katılımın en yüksek olduğu il yüzde 78 ile Duhok olurken, Erbil’de yüzde 74, Halepçe’de yüzde 69 ve Süleymaniye’de ise yüzde 65 katılım oldu.

368'i kadın 1191 aday yarıştı

IKBY Parlamento seçimlerinde, 5’i Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere ayrılan kota olmak üzere toplam 100 sandalye için 368'i kadın 1191 aday yarıştı.

18 Ekim’de yapılan 215 bin 960 güvenlik gücünün katıldığı özel oylamanın ardından 20 Ekim’de genel seçimler yapıldı.

İlk üç parti KDP, YNK ve Yeni Nesil

Oyların yüzde 99’nun sayıldığı seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 40 sandalye ile birinci parti olurken Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 23 sandalye ile ikinci ve Yeni Nesil Hareketi ise 16 sandalye ile üçüncü oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin oy oranı ve sandalye dağılımı:

KDP, toplamda 850 bin oy alarak, Erbil’de 17, Süleymaniye’de 4 ve Duhok’ta 19 sandalye kazanarak toplamda 40 sandalye elde etti.

KYB, bölge genelinde 399 bin oy ile Süleymaniye’de 17, Erbil’de 5, Halepçe’de 2 ve Duhok’ta 1 sandalye kazandı.

Yeni Nesil Hareketi aldığı 300 binden fazla oy ile Süleymaniye’de 8, Erbil’de 6 ve Duhok’ta 2 olmak üzere 16 sandalye kazandı.

İslami Birlik (Yekgirtu) 90 binden fazla oy ile 6 sandalye, Adalet Topuluğu (Komel) 70 binden fazla oy ile 3 sandalye, seçime ilk kez giren Halwest İttifakı 2 sandalye, Halk Cephesi de aynı 2 sandalye kazandı. Değişim Hareketi (Goran) ise sadece Süleymaniye’de 1 sandalye kazanabildi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri