HEZKURD’dan Cumhurbaşkanlığı’na Kürtçe raporu

HEZKURD, Kürtçe ile ilgili hazırladığı raporu, Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdi.

HEZKURD, Cumhuriyet tarihinden bu yana Kürtçenin maruz kaldığı baskı ve yasaklamaların konu edildiği 18 sayfalık rapor hazırladı. Rapor, Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. Raporda, Cumhuriyetin ilk yıllarından, 2000’li yıllarda başlatılan “çözüm süreci” ve sonraki dönemde Kürtçe ile ilgili sıkıntılara yer verildi.

‘Devlet fabrika ayarlarına döndü’

Raporda, 2000’li yıllarda AB uyum süreci çerçevesinde, Kürtçe ile ilgili göz ardı edilemez kazanımlar elde edildiği belirtilerek, 2015’ten sonra devletin yeniden fabrika ayarlarına döndüğü kaydedildi. Kürtçenin anayasal ve yasal güvenceye alınması talebinin yinelendiği raporda şu ifadelere yer verildi. “Tam bir asırlık tecrübe, Kürtçenin anayasa ve yasalarca güvence altına alınmadığı müddetçe, kaybolma, kriminalize edilme, ötekileştirme, tanınmama ve normalleşememe gerçeğiyle her daim karşı karşıya olduğunu somut bir biçimde göstermektedir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri