AMİDA HABER - Yazar Yavuz Ekinci'nin “Rüyası Bölünenler” isimli romanında geçen ifadeler gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan bir şikayet sonrasında 7’nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından 2014 yılında kitap toplatılmış ve yasaklama kararı getirilmişti.
Yazar Ekinci'ye aynı kitap için “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
MLSA'nın da savunmasını yaptığı Yazar Ekinci’nin davasının ilk duruşmasına avukatları Can Ekinci ve Çiğdem Koç katıldı.
‘Yazar olarak üzüntü duyuyorum’
Yazar Ekinci mahkemedeki savunmasında, "Hakkımda isnat edilen Rüyası Bölünenler romanımla 'terör propagandası yapma' suçlamasını kesinlikle kabul etmiyorum. Yazdığım bir roman, kurmaca bir metin sebebiyle bu şekilde suçlanmaktan dolayı da bir yazar olarak hukuk devleti adına son derece üzüntü duyuyorum" dedi.
İddianamede geçen bölümlerin bir hayali kahramanın gözünden anlatım olduğunu ifade eden Ekinci, "Sayın mahkemenin 2014 yılında, yani 10 yıl önce yayınlanan Rüyası Bölünenler romanımı Anayasa ve AİHM'nin de düzenlediği üzere düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesini ve beraatime karar verilmesini talep ediyorum" diye devam etti.
Mahkeme Romanın araştırılmasına karar verdi
Mahkeme, avukatların savunmalarının ardından yazar Yavuz Ekinci’nin Rüyası Bölünenler isimli romanının hangi tarihte ilk baskısının yayımlandığının araştırılması için İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına ve esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar verdi. Duruşma 9 Aralık'a ertelendi.