Bitki çayları diyet için kullanılır mı? Kilo sorunu olan pek çok kişinin zayıflama amacıyla kullandığı bitki çayları yarar yerine zarar verebiliyor. Diyet yaparken bazı doğru bilinen yanlışlar kilo vermeyi engelliyor.
Kilo vermek için dengeli ve düzenli beslenmeniz gerekir. Fazla kilolarından kurtulmaya çalışan herkes genellikle sadece bitki (kış) çayı içerek zayıflayabileceğini düşünüyor ancak diyet yaparken bazı doğru bilinen yanlışlar kilo vermeyi engelliyor.
İLKHA muhabirine konuşan Diyetisyen İlknur Dikici, bitki çaylarının zayıflama amacı ile kullanılmasının doğru olmadığını belirterek, bitki çaylarının bilinçsiz şekilde tüketilmesi yarar yerine zarar getirebilir. Böbreklerde toksik etki yapabilir hatta zehirlenmelere yol açabildiğini söyledi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı, İlknur Dikici, vatandaşların zayıflamak için bitki çaylarına yöneldiğini ama sağlıklı beslenme olmadan zayıflamalarının imkansız olduğunu söyledi.
Bitki çayları zayıflatır mı?
Kullanılabilir bitki çaylarının bağışıklık oluşturmada metabolizmayı düzeltebilme ve sadece vücuttaki toksinleri ve fazla birikmiş suyun atılmasına olabildiğini belirten Dikici, " Öncelikle bitki ve detoks çaylarının zayıflattığına inanmamalı, gereken ilgi de gösterilmemelidir. Genellikle besin takviyeleri bitki ve detoks çayları zayıflattığına inanılan çaylardır. Bitki çayları ve detoks çayları sözlerine kanılmaması gerekir." dedi.
"En iyi ve en tehlikeli bilinen çay sinameki oltu çayı"
Besin takviyeleri ve dışardaki zayıflama çaylarının genellikle kas ve su miktarı kayıplarına sebep olduğunu belirten Dikici, "Su miktarı ve kas kayıp olduğu zaman bizi mutlu etse bile bu durumda gerçekte kilo kaybı sağlanmaz. En iyi ve en tehlikeli bilinen çaylardan sinameki oltu çayı genellikle kabızlık durumlarında kullanılan bir çaydır. Özellikle bu çay kullanılıp sürekliliği olursa, bağırsak tembelliğine, bağırsaklardaki hasara ve bağırsak tümörüne kadar sebebiyet vermektedir." diye belirtti.
Bitki çayları doğal mı?
Dikici, "Bitki çaylarının üzerinde yüzde/100 doğaldır ve kilo kaybı sağlar, toksinlerin atmasını sağlar ve sindirimi kolaylaştırır gibi sözcükler reklam amaçlı olduğu bilmek gerekiyor. Sahte bitki çayları kişinin sağlığını kötüye götürebilir hata ölümlere sebebiyet verebilir." diye konuştu. (İLKHA)