Diyarbakır alarmda: Bir polikliniğe 80 hasta!

Diyarbakır’da çocuklarda görülen viral enfeksiyonlar iki katlandı, aileler panik halinde hastanelere akın etmeye başladı. Uzmanlar gereksiz ilaç kullanımına karşı uyardı.

AMİDA HABER- Diyarbakır’da mevsim değişikliklerinin yaşandığı bugünlerde soğuk algınlığı ve nezle vakalarında gözle görülür bir artış başladı. Soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uzmanlar sürekli çeşitli uyarılarda bulunuyor. Dağkapı Çocuk Hastalıkları Hastanesi Uzman Hekimi Dr. Şirin Aslankılıç, soğuk algınlığının burun, sinüsler ve solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon olduğunu belirtti. Aslankılıç, soğuk algınlığının genellikle Eylül-Ekim ile Mart-Nisan ayların arasında mevsim geçilerinden kaynaklı ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açtığını ifade etti.

‘Ek mesai ile önlem alıyoruz’

Polikliniklere başvuran hasta sayılarının son aylarda neredeyse iki katına çıktığını kaydeden Dr. Aslankılıç, “Bazı günler 80 hasta baktığımız oluyor. Bizim bulunduğumuz hastanede fazla çocuk doktoru olduğu için minimum 60 hasta bakıyoruz. Ek mesai ile poliklinik açılmış buna karşı önlem alıyoruz”dedi.

‘Çocuklar yılda 6-7 defa grip geçiriyor’

Dr. Aslankılıç, “Çocuklar yılda 6-7 kez grip geçiriyor. Bir çocuğun bir kez soğuk algınlığı geçirmesi, tekrar hasta olmayacağı anlamına gelmez. Birçok virüs türü mevcuttur ve bu virüsler sürekli mutasyona uğruyor” diyerek bu dönemde ailelerin tedbirli olması gerektiğini vurguladı.

Belirtiler neler?

Çocukların burun tıkanıklığı, hapşırık, öksürük, ateş ve bazen ishal gibi şikayetlerle doktora başvurduklarını belirten Aslankılıç, hastalığın ileri derecelerinde baş ağrısı ve kusmanın eklenebileceğini söyledi.

‘Çocuklar gereksiz radyasyon bırakılmamalı’

Teşhisin genellikle iyi bir fiziksel muayene ile konulabileceğini belirten Dr. Aslankılıç, “Her şikayette röntgen veya tahlile başvurmak doğru değil. Ancak bulgular şiddetliyse radyolojik inceleme ve kan tahlilleri gerekebilir. Çocukların gereksiz radyasyona maruz bırakılmaması gerekiyor” dedi.

‘Öksürük şurubu zatürreye yok açabilir’

Aslankılıç, hastalıkta dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Antibiyotiklerin viral enfeksiyonlara karşı hiçbir faydası yok. Soğuk algınlığında aspirin kesinlikle kullanılmamalı. Öksürük, solunum yollarını temizleyen bir reflekstir. Şurup kullanımı bu doğal mekanizmayı baskılayarak bronşit ve zatürreye yol açabilir. Bu yüzden gerekmediği sürece ilaç alınmasını tavsiye etmiyoruz.”

Tat ve koku kaybına neden olabilir

Çinko takviyelerinin hastalık sürecinde hiçbir faydası olmadığını, aksine tat ve koku kaybına neden olabileceğini ifade eden Aslankılıç, yüksek dozlarda alınan çinkonun risk oluşturabileceğini belirtti.

Hijyen ve temizliğe dikkat!

Aslankılıç, aileleri hijyen kurallarına uymaları konusunda da uyararak şunları söyledi: “Eller sık sık yıkanmalı, evler sürekli havalandırılmalı, hasta çocukların okula gönderilmemesi gerekiyor” dedi ve her yıl, yılda bir defa olacak şekilde düzenli olarak grip aşısının yapılması gerektiğine dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri