AMİDA HABER - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görevli kadın doğum uzmanları, iş yükünün ağırlığı, mobing ve hastane koşullarının yetersizliği nedeniyle poliklinik yapmadı.
‘Hastanenin fiziksel koşulları yetersiz’
Bir günlük iş bırakma eylemi ile ilgili Amida Haber’e konuşan Hekim Birliği sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Kemal Noyan, olumsuz koşullar nedeniyle hekimlerin istifa etmeye başladığını söyledi. Koşulların düzelmemesi halinde istifaların artabileceği uyarısında bulanan Noyan şunları söyledi: “Hastane koşulları her geçen gün daha kötü bir hal alıyor. Diyarbakır Kadın ve Çocuk Hastanesi bölgenin tamamına bakıyor. İş yükümüz ağır. Hastalara nitelikli sağlık koşulları sağlamıyoruz, hastanenin fiziksel koşulları yetersiz. Servis odaları az, hastalar saatlerce sedyede bekliyor, kadınlar refakatçi koltuğunda doğumu bekliyor, tedavi süreci bitmeden hastaları taburcu etmek zorunda kalıyoruz.
‘Muayene süresi 5 dakikaya düşürüldü’
Hasta yoğunluğundan dolayı 10 dakika olan muayene süresinin 5 dakikaya düştüğünü hatırlatan Noyan sorunları şu şekilde anlattı: “Yaşanan ufak bir aksaklıkta ilk muhatap hekimler oluyor. Dolayısıyla en çok dava açılan branşlar arasında Kadın Doğum hekimleri yer alıyor. 10 dakikalık muayene hizmeti 5 dakikaya indirildi. Bu süre içerinde hastaya ne kadar hizmet verebiliriz. Bu koşullar altında hizmet vermek risk oranlarını artırıyor. Ayrıca kadın ve çocuk ölümleri için büyük riskler oluşturmasından korkuyoruz. Bir hafta içerisinde alanında uzaman 2 yandal hekimi istifa etti. Oranların artmasından korkuyoruz. Ülkenin Afrika’ya sunulan hizmeti, biz ülkemizde alamıyoruz. Bu eylemimizin amacı bilimsel sınırlar içerinde bir sağlık hizmeti sunmak.”
Noyan, yarın poliklinik hizmetini kendi planları çerçevesinde vereceklerini, idarenin bu planı kabul etmemesi durumunda, iş bırakma eylemini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
‘Anne bebek ölümlerini arttır’
İsmini vermek istemeyen bir kadın doğum uzmanı ise sorunları şu şekilde aktardı: “MRHS’deki değişiklikten dolayı servis katları birleştirildi. 70-80 gebenin tek uzman hekim sorumluluğunda şeklinde görevlendirmeler yapıldı. Aynı şekilde acil servisle jinekolojik müdahale servisler birleştirildi. Buradan çekilen hekimler polikliniğe gönderildi. Bu durum kesinlikle kabul edilebilecek çalışma şartlarına sahip değildir. Bu, anne ve bebek ölümlerine yol açabilecek çalışma şeklidir.”