Diyarbakırlılara uyarı: Şişeler öldürebilir!

Diyarbakır’da kışın tüketilmek amacıyla hazırlanan konservelere dikkat. Gıda Mühendisi Hande Kömürcü, “Hijyen koşullarında hazırlanmayan konserveler ölüme götürebilir” dedi.

AMİDA HABER - Diyarbakırlılar, kışın sebze tüketmek ve tasarruf sağlamak amacıyla, yaz sonlarında geleneksel olarak kurutmalık, konserve, salça ve turşu gibi kışlık sezon hazırlıkları başladı. Pazardan kilo kilo alınarak, kazanlarda kaynatılan salça ve konservelere karşı uzmanlar uyardı.

‘Konserve yapılırken dikkat edilmesi gerekenler’

Amida Haber’e konuşan Gıda Mühendisi Hande Kömürcü, özellikle konservedeki tehlikeye dikkat çekti. Sebze alırken taze, sağlam ve yeterince olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kömürcü şöyle dedi: “Çürük domates kullanılmamalı ve siyah lekeli kısımlardan temizlenmesi gerekiyor. Malzemeler, kaplar ve ekipmanlar iyice yıkanmalı ve sterilize edilmelidir; kir veya mikroplar konservenin bozulmasına yol açabilir. Konservelerin bozulmaması için yüksek ısıda yeterli süre pişirilmesi şarttır; bu işlem zararlı bakterileri öldürür ve konservenin ömrünü uzatır. Kavanozlar ve kapaklar kaynar suda sterilize edilmeli, dolduktan sonra hava almayacak şekilde sıkıca kapatılmalıdır.”

‘Salçada tahta kaşık’

Salçada ise, metal yerine kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanılması gerektiğine işaret eden Kömürcü, “Tahta kaşı, salçanın yapısının bozulmasını ve kısa sürede küflenmesini önler. Kaya tuzu, salçanın uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlarken, kavanozların temizliği ve zeytinyağı ile üstünün kaplanması, salçanın hava almasını ve küflenmesini engeller.” dedi.

‘Bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilir’

Kömürcü, dikkat edilmemesi durumda yaşanabilecek sağlık problemlerini şöyle anlattı: “Gerekli önlemler alınmazsa, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Hijyen kurallarına uyulmadığında, basınç ve sıcaklığa dayanıklı olan Clostridium botulinum adlı bakterinin ürettiği toksin nedeniyle Botulismus (Gıda zehirlenmesi) zehirlenmesi riski oluşabilir. Temiz olmayan malzemeler veya ekipman kullanımı, bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilecek bakterilerin konservelere bulaşmasına neden olabilir. Ayrıca, hava alması, yetersiz ısı işlemi veya temizlik eksikliği gibi nedenlerle konserve bozulabilir; bozulmuş konserveler kötü koku, renk değişimi veya şişkinlik gibi belirtiler gösterir ve tüketime uygun hale gelmez. Bu nedenle, konserveler hazırlanırken tüm bu faktörlere dikkat edilmesi büyük önem taşır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri