Ergoterapi nedir? Ergoterapist ne yapar?

Ergoterapi başta otizm, epilepsi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi psikiyatrik hastalıklar olmak üzere farklı birçok hastalığın da tedavisinde başvurulan; sağlığın ve refahın artırılmasını amaç edinen danışan merkezli bir sağlık mesleğidir.

Ergoterapide öncelikli hedef kişinin yaşam kalitesini arttırarak toplumsal hayata katılımını sağlamaktır. Zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel, duygusal alanlarda zorluk çeken, özel tedaviye ihtiyaç duyan, dil gelişiminde yaşanan problem nedeniyle konuşmakta sıkıntı yaşayan, davranışsal anlamda problem çektiği için uyum sağlamada zorluk yaşayan kişilere uygulanır.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Ergoterapist Cem Güze, ergoterapinin her yaş grubundaki kişiye uygulanabildiğini söyledi.

"ERGOTERAPİ NEDİR"

Ergoterapi amaçlı aktivitelerle kişinin sağlığını, bağımsızlığını ve refahını geliştiren; kişiyi topluma katmayı hedefleyen bir sağlık mesleği olduğunu söyleyen Güze, "Ergoterapistler kişilerle çalışırken farklı farklı alanlar vardır. Toplum temelli rehabilitasyon alanları, pediatri alanı ve çocuklarla çalıştığımız gibi alanlar mevcuttur. Bir kişinin eli çok fazla titriyorsa ve elini kullanmakta işlev bozukluğu varsa bunun gibi vücut yapı işlemleri fonksiyon bozukluklarıyla da ilgili çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Güze, "Fiziken engelli bir bireyimiz var. Yatağında hareket edemiyor. Yatağında bir teleferik sistemi var. Ergoterapistler aynı zamanda mimarlarla beraber çalışıyor. Teleferik sistemi kumandayla yöneltilip kendisi evin mutfağına gidene kadar ve evin kendi düzenlemesi ilgili mimarlarla çalışması gibi ergoterapistler bu alanlarla çalışabiliyor." şeklinde konuştu.

"ERGOTERAPİST NE YAPAR?"

Ergoterapistlerin kimlerle çalıştığını anlatan Güze, "Otizm, down sendromlu ve hemiparazi gibi çeşitli tanı gruplarıyla ve tanıdan bağımsız gelişim geriliği, uyaran eksikliği ve günlük yaşama aktivitelerini yerine getirmede zorluk yaşayan insanlarımızla çalışabilir. Örneğin; günlük yaşamada sağ tarafımız hemiparazi sağ tarafımız kısmi felç olmuş. Kullanımında işlevsel bozukluğu vardır. Kendi kıyafetlerini bir kişi kendi başında nasıl giyinebilir. Günlük yaşama aktivitelerinden tutun kendi ihtiyaçlarını karşılamaya kadar kişiyi bağımsız hale getirmektir. Kişinin topluma katılması, kendisini daha güvende ve refahlı hissetmesidir. Kendi hayatını kendi başına idame etmesidir." diye belirtti.

"ERGOTERAPİSTLER NERELERDE ÇALIŞABİLİR"

Güze, "Ergoterapistler iki-üç yaşındaki grubundaki çocukların göz teması, sosyal etkileşimi kuramıyorsa, ismiyle seslenildiğinde bakmıyorsa ve kendisi sembolik oyunlar kuramıyorsa, akranlarıyla iletişimde başarısızsa ve bu gibi konularda ergoterapistler duyu bütünleme ve pediatri anlamında devreye girebilmektedir. Çocuklara seslenildiğinde bakmıyorken ve göz teması kurmuyorken anneleriyle birlikte iletişimi artırarak isme seslendiğinde de bakar hale geliyor. Ergoterapistler, çocukların takıntıları ve kaygıları, korkuları gibi konularda da çalışmalar yapılmaktadırlar." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri