Havaların soğumasıyla beraber özellikle yaşlılar ve çocuklarda üst solunum yollarında enfeksiyon vakaları sıklıkla rastlanılan şikayetlerden biri.
Nezle veya grip şikayetlerinde risk grubu için önemli bilgiler paylaşan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, nezle ile grip arasındaki farklılıklara dikkat çekerken çoğu zaman tedaviye ihtiyaç duyulmasa da risk grubundaki kişiler için önem arz ettiğine vurgu yaptı.
"Soğuk algınlığı veya grip; çocuk, yaşlı ve kronik rahatsızlığı olanlar için risk oluşturabilir"
Aslında nezle, burun akıntısıyla karakterize olan ve 200'den fazla virüsün meydana getirdiği; hafif ateş, üşüme, titremeyle bazen seyredebilen basit bir hastalık olduğunu söyleyen Şenyiğit, "Grip ile nezle aynı değildir, bu sürekli karıştırılır. Gripte genelde burun akıntısı yoktur ama özellikle boğaz ile göğüste yanma, ateş, üşüme, titreme ve bazen hırıltılı solunum meydana gelebilir. Soğuk algınlığı veya grip özellikle risk grubu dediğimiz çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ile immunitesi bozuk hastalar için risk oluşturabilir." ifadelerini kullandı.
Bazen Covid-19'un da kendini soğuk algınlığı şeklinde gösterebildiğine dikkat çeken Şenyiğit, "Bu covid-19'un hafif şeklidir, herhangi bir tedaviye veya teste gerek yoktur, birkaç günlük muhafaza gerektirir. Ailede kronik hasta ile immunitesi bozuk olan hastalar varsa dikkat etmek gerekmektedir. Nezlede tedaviye gerek yoktur. Kimileri çok fazla nezle olduğunu söylese de aslında çoğu zaman nezle değil, alerjidir. Bunların kulak-burun- boğaz doktorlarına görünmelerinde fayda vardır. Kişi sürekli nezle ise bu aslında nezle değil, alerjik rinittir." şeklinde konuştu.
"Nezlesi ve gribi olanların doktor gözetimi dışında antibiyotik kullanmasını tavsiye etmiyoruz"
Şenyiğit, "Herkes grip aşısı olmasına gerek yoktur. Belli başlı bazı bronşit ve astım gibi kronik hastalığı olanlar ile doktorun tavsiye ettiği hastalara grip aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Sağlıklı bir kişi iseniz ve daha önce gribal enfeksiyon geçirmediyseniz grip aşısı olmayın. Nezle, 3 ile 5 gün içinde geçen bir hastalıktır. Zencefil, bal, nane, limon, C vitamini içeren meyve ve sebzelerin tüketilmesi yeterlidir." dedi.
Gribal enfeksiyonlarda da endişe oluşturabilecek bir durum söz konusu olmadığını sözlerine ekleyen Şenyiğit, şunları söyledi:
"Ancak gribal enfeksiyonu olanlarda geçmeyen ateş, üşüme ve titreme varsa mutlaka bir hekime başvurmaları gerekmektedir. Özellikle nezlesi ve gribi olanların doktor gözetimi dışında antibiyotik kullanmasını tavsiye etmiyoruz. Çünkü antibiyotik bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olan bir ajandır. Bu tür durumlarda antibiyotik kullanırsanız tam tersine bir direnç oluşturabilirsiniz, bu da çok önemli bir sağlık sorunu olarak görünmektedir."
"Üst solunum yolu enfeksiyonları soğuk havalarda daha fazla görülür"
Soğuk algınlığına karşı alınması gereken tedbirler hususunda bazı tavsiyelerde bulunan Şenyiğit, "Bu kış döneminde dikkatli olalım, sıkı giyinelim, kalabalık ortamlara gitmeyelim ve elimizi gözümüze, burnumuza ve ağzımıza götürmeyelim. Özellikle kronik hastalığımız varsa mutlaka maske takmamızda fayda vardır. Örneğin Covid-19 döneminde 2 yıl boyunca doğru dürüst nezle veya grip görmedik. Neden? Çünkü herkes maske takıyordu ve bulaşıcılık söz konusu değildi. Maske taktığınızda hem kendinizi korursunuz hem de gribal enfeksiyonu olursanız karşı tarafa da bulaştırmayı engellersiniz." diye belirtti.
Şenyiğit, "Soğuk havaların olmasıyla beraber üst solunum yolu enfeksiyonları çok daha fazla görülür. Bunlar; sinüzit, rinit ve farenjit olabilir. Bu tür durumlarda ciddi enfeksiyonları görebiliyoruz. Bunlar soğukta ortaya çıkar. Ateş olduğu zaman antibiyotik ve birtakım destek tedavileri veriyoruz. Balgam varsa balgam söktürücü ve bazen de vitaminler, nefes darlığı varsa da nefes açıcıları verebiliyoruz. Üst solunum yolu enfeksiyonlarda kendini öksürük, balgam, ateş, üşüme, titreme ve hırıltıyla hissettirir. Özellikle soluk borusu hizasında yanma varsa muhtemelen bu kişi trakeittir. Bu kişi mutlaka bir hekime gitmesi gerekir." dedi.