AMİDA HABER - Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Said Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kasım Fırat katıldı. Dernekten yapılan açıklamada, davalı İçişleri Bakanlığı’nın arşiv kayıtlarının olmadığını iddia ettiği, mezar yeri ile ilgili bilgi ve belge sunmaktan kaçındığı belirtildi.
‘Asrın davası olarak görüyoruz’
Davanın “asrın davası” olarak nitelendiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “100 yıllık bir süreçtir devam eden hukuk dışı tutum ve davranışlarında ısrar eden kurumlara karşı, vicdani, İslami ve insani taleplerimizi hukuksal zeminde sonuna kadar sürdüreceğimizi belirtmek isteriz. Asrın davası olarak gördüğümüz bu davanın siyasal etkilerden kurtulup hukuk çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Mahkemenin kararını 15 gün içinde duyurması bekleniyor.
Bakanlık yanıt vermeyince dava açılmıştı
Diyarbakır Barosu, Şeyh Said Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği ve Şeyh Said'in vasisi Kasım Fırat, 15 Şubat 2022'de Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerlerinin açık edilmesi için İçişleri Bakanlığı'na başvurmuştu. Ancak bakanlık başvuruya yanıt vermemişti. Bunun üzerine 15 Nisan 2022'de Ankara 5. İdare Mahkemesi'ne başvurdu yapıldı. Başvuruyu kabul eden mahkeme, İçişleri Bakanlığı'ndan "Şeyh Said'in mezarının bulunduğu yere ilişkin tüm belge ve bilgilerin tasdikli suretlerini" kendilerine göndermesini istemişti.
98 yıldır açıklanmıyor
Şeyh Said ve 46 arkadaşı 1925 yılında Diyarbakır'da İstiklal Mahkemesi kararı ile idam edilmişti. Mezar yerleri, 98 yıldır açıklanmıyor. (Haber Merkezi)