Anne babalara müjde: Artık Instagram’da çocuğunuz güvende olacak!

Instagram, genç kullanıcıları korumak amacıyla yeni kısıtlamalar getirdi. Yeni uygulamayla 18 yaş altındaki kullanıcıların içerik erişimleri ve etkileşimleri önemli ölçüde sınırlandırılacak. Detaylar haberimizde.

AMİDA HABER - Türkiye’de 2025 Ocak ayından itibaren "Genç hesapları” uygulamasıyla 18 yaş altı çocuklara kısıtlamalar gelecek. Ebeveynler, çocuklarının hesaplarını denetleyebilecek ve ayarlarını yönetebilecek. Instagram'da başlatılan yeni uygulama 17 Eylül'de ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya'da yürürlüğe girdi. Türkiye'de ise ocak ayından itibaren devreye girmesi bekleniyor.

Düzenlemenin içeriği neyi kapsıyor?

Yeni düzenlemelere göre, 18 yaş altındaki kullanıcıların hesapları otomatik olarak gizli hale gelecek. Bu durumda yalnızca kullanıcıların onayladığı takipçiler, paylaşılan içerikleri görebilecek ve etkileşimde bulunabilecek. Ayrıca, genç kullanıcılar yalnızca takipleştikleri kişilerle mesajlaşabilecek.

Instagram, "genç hesapları" ile birlikte kullanıcıların karşılaştığı içerikleri de filtreleyecek. Bu sayede, şiddet veya hassas ürün reklamları gibi içeriklerin gençlerin Keşfet ve Reels alanlarında daha az görünmesi sağlanacak.

Hesaplar uyku moduna girecek

Kullanıcılara günlük 60 dakikayı aşmaları durumunda uygulamadan çıkmalarını hatırlatan bildirimler gönderilecek. Ayrıca, hesaplar akşam 10'dan sabah 7'ye kadar "uyku moduna" girecek, bu süre zarfında gelen bildirimler sessize alınacak ve mesajlara otomatik yanıt verilecek.

Anne babalar çocukların hesaplarını denetleyebilecek

Ebeveynler, çocuklarının hesaplarını denetleyebilecek ve ayarlarını yönetebilecek. Ayrıca, çocuklarının hangi içeriklerle ilgili başlıkları seçtiğini ve son bir haftada hangi kullanıcılarla mesajlaştıklarını görebilecek. Ancak ebeveynler, mesajların içeriğine erişemeyecek.

Bu yeni uygulama ile Instagram, genç kullanıcıların güvenliğini artırmayı hedefliyor. İlk aşamada, 17 Eylül'den itibaren 18 yaş altı kullanıcıların hesapları, 60 gün içinde otomatik olarak "genç hesabı"na dönüştürülecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum & Yaşam Haberleri